Kremlinul nu vrea să spună dacă Gardienii Revoluției din Iran folosesc dispozitive de comunicații rusești sau chineze

Data publicării:
gardienii revolutiei iran
Foto: Profimedia Images

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a fost întrebat de Reuters despre informațiile potrivit cărora Gardienii Revoluţiei din Iran ar folosi în principal dispozitive de comunicaţii artizanale sau fabricate în Rusia şi China și s-a rezumat la a spune că legăturile comerciale ale Moscovei cu Teheran se dezvoltă.

Un responsabil iranian din domeniul securităţii a declarat, pentru Reuters, că Iranul este îngrijorat de infiltrarea agenţilor israelieni în urma detonării pagerelor şi aparatelor walkie-talkie aparţinând membrilor Hezbollah în Liban din această lună, scrie Agerpres. O operaţiune pe scară largă de verificare a tuturor dispozitivelor de comunicare utilizate de Gardienii Revoluţiei este în curs de desfăşurare, a adăugat oficialul citat.

„Nu ştiu cât de fiabile sunt aceste surse”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre informaţiile Reuters.

„Singurul lucru pe care îl pot spune este că relaţiile noastre comerciale şi economice cu Iranul se dezvoltă în toate domeniile. Volumul schimburilor comerciale creşte reciproc”, a spus el.

Premierul rus Mihail Mişustin se află luni la Teheran pentru discuţii cu preşedintele iranian Masoud Pezeshkian şi cu prim-vicepreşedintele Mohammad Reza Aref, potrivit guvernului rus.

În acelaşi timp, Kremlinul a condamnat luni uciderea liderului grupării şiite Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, într-un atac aerian israelian săptămâna trecută, evaluând ca „extrem de ridicat” riscul unui război major în Orientul Mijlociu.

„Partea rusă condamnă astfel de acţiuni, credem că ele au dus la o destabilizare semnificativă a situaţiei în regiune”, a declarat reporterilor Peskov.

„Principalul este că astfel de bombardamente fără discernământ asupra unor zone rezidenţiale în Liban duc la un număr mare de victime umane, ceea ce va provoca în mod inevitabil o catastrofă umanitară, precum cea la care asistăm în Gaza", a adăugat el, exprimând "profunda îngrijorare” a Moscovei.

Intensificarea loviturilor israeliene împotriva Hezbollah a amplificat temerile comunităţii internaţionale cu privire la un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu, în care să fie implicat şi Iranul, care sprijină Hezbollah şi gruparea palestiniană Hamas.

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a calificat uciderea lui Nasrallah la sfârşitul săptămânii ca fiind un „asasinat politic”, iar Ministerul de Externe rus a cerut Israelului, într-un comunicat, să înceteze imediat ostilităţile în Liban, conform agenţiei de presă citate.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit cel mai iubit actor. Pierdere uriașă pentru români
Digi FM
Smiley și Gina Pistol, probleme în vacanța din Cipru: „Ne-am trezit brusc, nu știam ce...
Pro FM
Și-a lansat un brand de whisky, dar ea a fost în centrul atenției. Beyonce, decolteu amețitor într-o rochie...
Film Now
Kate Winslet, despre cea mai discutată scenă din Titanic, un secret până acum: "N-ar fi trebuit să spun asta...
Adevarul
Avertismentul unui specialist HR: „Urmează un val de concedieri”. Ce trebuie să facă angajații pentru a nu fi...
Newsweek
Salariu de 4.400 € /lună pentru românii care au un astfel de astestat. Unde trebuie să meargă?
Digi FM
Adrian Daminescu a învins cancerul pulmonar, dar nu s-a lăsat de fumat: "Fumez de la 7 ani. Am trecut prin...
Digi World
Trucul care a făcut furori pe TikTok, demontat de specialiști. De ce nu e bine să păstrezi fructele de...
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
Denzel Washington, despre colaborarea cu Whitney Houston, de acum aproape 30 de ani: "Am vrut să o protejez"
UTV
Theo Rose face sacrificii pentru a petrece timp cu fiul ei, Sasha: „Sufar de fiecare data cand lipsesc mult...