Kremlinul exclude posibilitatea negocierii păcii în Ucraina după schimbul de prizonieri cu SUA: „Principiile sunt complet diferite”

Data publicării:
Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Foto: Profimedia Images

Kremlinul a exclus, vineri, orice avansare imediată în eventualele negocieri legate de conflictul în Ucraina pe fondul schimbului masiv de deţinuţi între Rusia şi Occident, subliniind că cele două procese se bazează pe principii „complet diferite”.

„Când vorbim de Ucraina şi de probleme internaţionale mai complexe, principiile sunt complet diferite, acestea sunt principiile intereselor naţionale, ale securităţii naţionale”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, întrebat cu privire la posibilitatea unui progres diplomatic între Ucraina şi Rusia după acest schimb de deţinuţi. „Munca se face într-un mod cu totul diferit, după alte principii”, a insistat el.

Negocierile între Ucraina şi Rusia, la peste doi ani de la începutul invaziei rusești, sunt blocate, fiecare tabără având cerinţe aparent ireconciliabile.

Ucraina a organizat, la jumătatea lunii iunie, în Elveţia, un summit pentru pace, cu participarea a aproximativ 100 de ţări şi organizaţii internaţionale, în principal aliaţii săi. Rusia a fost exclusă de la această reuniune, iar China, ţară cu greutate diplomatică pe scena internaţională şi apropiată regimului criminal de la Kremlin, a refuzat, în consecinţă, să participe.

Cu toate acestea, guvernul ucrainean a transmis că va elabora, până în noiembrie, data alegerilor prezidenţiale din SUA, susţinătorul său vital, un plan care să servească drept bază pentru un viitor summit la care Kremlinul să fie invitat de această dată.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reluat aceast idee într-un interviu acordat săptămâna aceasta mai multor surse de presă franceze, între care şi AFP, afirmând că „lumea întreagă”, inclusiv Ucraina, doreşte ca Rusia să participe la viitorul summit pentru pace în acest an.

Dictatorul rus, Vladimir Putin, a pus, luna trecută, drept condiţie pentru astfel de discuţii ca Ucraina să cedeze cele patru regiuni ocupate și „anexate” de regimul criminal de la Kremlin în septembrie 2022 (n. red. - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) pe care Rusia nu le controlează în totalitate şi de unde cere Ucrainei să-şi retragă trupele şi să renunţe la aspiraţia sa de a adera la NATO, revendicări inacceptabile pentru ucraineni şi Occident.

Ucraina este pregătită pentru negocieri de pace cu Rusia, dar exclusiv pe baza dreptului internaţional, a declarat, pe 30 iulie, Mihail Podoliak, consiler prezidențial ucrainean, citat de Unian.

„Propaganda rusă cheltuieşte mulţi bani pentru a crea impresia că «războiul merge înainte, dar noi suntem pregătiţi de negocieri, cea care nu le doreşte este Ucraina». Nu, Ucraina este gata de negocieri (...)”, a afirmat Podoliak, subliniind că Ucraina este dispusă să ducă negocieri în baza dreptului internaţional: dreptul de subiect pentru Ucraina în relaţiile internaţionale, respectarea integrităţii teritoriale şi suveranitatea statului.

Consilierul preşedinţiei de la Kiev a subliniat, totodată, că eventualele negocieri vor avea succes numai dacă „vor funcţiona instrumentele de forţare a agresorului să accepte pacea”, explicând că este vorba de a livra cantităţile necesare de armament armatei ucrainene, de a permite Ucrainei să lovească ţinte de pe teritoriul Rusiei în adâncime cu arme occidentale şi de a înăspri sancţiunile economice împotriva Rusiei.

Nu în ultimul rând, a afirmat el, este vorba despre ceva ce nu există deloc şi nu este folosit - izolarea diplomatică. Rusia nu poate prezida, de exemplu, Consiliul de Securitate al ONU şi nu poate folosi anumite platforme internaţionale, a menţionat Podoliak.

Rusia a prezidat în iulie Consiliul de Securitate, în care dispune de statut de membru permanent, o platformă pe care a utilizat-o din plin pentru a-şi justifica agresiunea ilegitimă şi neprovocată împotriva Ucrainei, propagandu-şi naraţiunile şi acuzând Occidentul de războiul pe care ea îl duce împotriva ţării vecine.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Eros Ramazzotti, apariție rară în public. Starul italian în vârstă de 61 de ani, fotografiat pe străzile din...
Film Now
Tom Holland o caută periodic pe Zendaya pe Google: „Așa mă asigur că suntem bine”
Adevarul
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de...
Newsweek
ADEVERINȚA care asigură o creștere de pensie la Mica Recalculare. Ce venituri nepermanente contează?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”