Kremlinul a declarat joi că planurile SUA de a vinde Ucrainei drone MQ-1C Gray Eagle, care pot fi armate cu rachete Hellfire, nu vor schimba parametrii a ceea ce Rusia numeşte o „operaţiune militară specială”. În schimb, dacă aceste drone ar lovi ținte de pe teritoriul Rusiei, lucrurile ar evolua „într-o direcţie nefavorabilă”, a avertizat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.
Administrația Biden are în plan să vândă Ucrainei patru drone MQ-1C Gray Eagle care pot fi înarmate cu rachete Hellfire pentru a fi folosite în luptă împotriva Rusiei, potrivit unor surse citate de Reuters. Tranzacţia poate fi însă blocată de Congres sau anulată de o schimbare de politică de ultim moment.
„Pomparea de arme (occidentale) în Ucraina nu schimbă parametrii operaţiunii speciale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, joi, în cadrul unei teleconferinţe cu jurnaliştii. „Scopurile sale vor fi realizate, dar acest lucru va aduce mai multă suferinţă Ucrainei”, a adăugat el, potrovit Reuters, preluată de Agerpres.
Despre posibilitatea ca teritoriul rus să fie vizat din Ucraina cu noile arme, Peskov a spus: „În continuare, nu vreau să vorbesc despre scenariile absolut indezirabile şi foarte neplăcute în care aceste arme ar putea fi ipotetic utilizate împotriva unor ţinte de pe teritoriul nostru. Acest lucru ar schimba situaţia într-o direcţie nefavorabilă”, a adăugat el.
Rusia a încercat să intercepteze şi să distrugă armele occidentale trimise Ucrainei după ce a invadat statul vecin pe 24 februarie.
Moscova susţine că livrările de arme occidentale către Kiev şi sancţiunile împotriva economiei Rusiei reprezintă acelaşi lucru cu un „război prin interpuşi” al SUA şi aliaţilor lor.
Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată împotriva Ucrainei, Moscova susţinând că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.
Editor : B.P.