Kîrgîzstan, în pragul revoluției după alegerile legislative. Protestatarii au ocupat Parlamentul și l-au eliberat pe fostul președinte
Data actualizării: Data publicării:
Manifestanţi antiguvernamentali au pătruns marţi în zori în clădirea care adăposteşte Parlamentul şi Administraţia Prezidenţială la Bişkek, capitala Kîrgîzstanului, contestând rezultatul alegerilor legislative de duminică, au raportat mai multe media, notează AFP, potrivit Agerpres.
După protestele violente, Comisia electorală centrală din Kîrgîzstan a anunţat marţi anularea rezultatelor alegerilor legislative de duminică, câştigate de partidele pro-prezidenţiale.
„Rezultatele alegerilor legislative care au avut loc la 4 octombrie 2020 au fost declarate astăzi nevalide”, a informat Comisia într-un comunicat publicat pe site-ul său oficial.
Mii de persoane care protestau împotriva rezultatelor scrutinului au luat cu asalt marţi clădiri guvernamentale, iar grupări de opoziţie au declarat că au preluat puterea de la preşedintele Sooronbai Jeenbekov.
Ulterior, manifestanţii l-au eliberat din închisoare pe fostul preşedinte Almazbek Atambaev "fără să facă uz de forţă sau de arme", a declarat pentru AFP unul dintre partizanii săi, Adil Turdukuov, care a asistat la scenă. Celula fostului lider se afla în clădirea Comitetului pentru securitate naţională şi gardienii nu au opus nicio rezistenţă, potrivit sursei.
Fotografii publicate de serviciul în limba kirghiză al postului de radio Free Europe au arătat manifestanţi invadând principalul centru al puterii din Kîrgîzstan. Mai multe media locale au raportat, de asemenea, că protestatarii au pus stăpânire pe clădirea respectivă.
Un martor care a participat la mişcare a indicat, sub protecţia anonimatului, că aproximativ 2.000 de protestatari au pătruns în clădire. "Nimeni nu a încercat să o apere când a intrat mulţimea", a afirmat el.
Luni, cel puţin 120 de persoane au fost spitalizate la Bişkek după ciocniri între poliţie şi manifestanţii care contestau rezultatele alegerilor legislative din ajun dominate de cele două partide la putere.
Manifestanţii au reclamat demisia preşedintelui Sooronbai Jeenbekov şi organizarea de noi alegeri. Acuzaţii de fraudă, în special voturi cumpărate, au umbrit scrutinul organizat duminică.