Live Text Rușii au atacat Kievul cu drone iraniene, doi oameni au fost răniți. Marea Britanie va ajuta Ucraina cu muniţie pentru artilerie

Data actualizării: Data publicării:
atac-kiev-profimedia5
Momentul în care dronele kamikaze atacă Kievul. FOTO: Profimedia Images

Kievul a fost atacat din nou cu drone luni dimineață. Într-un mesaj pe Telegram, administrația capitalei ucrainene transmite că au fost detectate cel puțin 20 de astfel de aparate, de producție iraniană, deasupra orașului. Cel puțin 15 dintre ele ar fi fost doborâte. Vladimir Putin este așteptat să facă un anunț important, săptămâna aceasta. Jurnaliștii apropiați Kremlinului spun că ar urma să se întâmple la o reuniune a Ministerului Apărării, dar încă nu se știe în ce zi va avea loc. Ucraina primește din nou întăriri din Marea Britanie. Premierul Rishi Sunak urmează să anunțe, astăzi, în cursul unei reuniuni care are loc în Letonia, livrarea unei cantități mari de muniție pentru artilerie. 

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI 

ISW: Este posibil ca Moscova să pregătească o ofensivă de iarnă, dar este puțin probabil ca aceasta să aibă succes

ACTUALIZARE 13.34 În cea mai recentă evaluare a războiului din Ucraina, Istitutul  pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington sugerează că recenta reflectare de către televiziunea rusă a călătoriilor și întâlnirilor liderilor militari și politici ruși, precum și întâlnirea dintre Putin și Lukașenko programată pentru luni, indică faptul că Moscova pregătește unele acțiuni decisive pe front în lunile următoare, dar este puțin probabil ca aceste acțiuni să aibă succes.

Conform ediției în limba rusă a BBC News, ISW consideră că afișarea din ultimele două zile a întâlnirii președintelui rus Vladimir Putin cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, șeful Statului Major Valeri Gerasimov și comandantul Forțelor Ruse în Ucraina, Serghei Surovikin, precum și deplasarea lui Șoigu în Districtul Militar Sud, reprezintă un răspuns la afirmațiile și criticile bloggerilor militari ultranaționaliști ruși, dar nu numai.

„Încercările persistente ale oficialilor militari ruși de a arăta că sunt implicați activ în planificarea operațiunilor militare și că le controlează, mai ales în absența unor victorii tangibile în Ucraina, ar putea însemna că Rusia se pregătește să reia ofensiva în Ucraina în următoarele luni”, scriu analiștii ISW.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Aceștia văd, de asemenea, semne ale pregătirilor pentru o astfel de ofensivă în viitoarea întâlnire de luni dintre Putin și președintele bielorus Alexander Lukașenko: experții americani, urmați de numeroși colegi est-europeni, sugerează că Putin va încerca din nou să îl convingă pe Lukașenko să se implice mai activ în război.

Cu toate acestea, dacă armata rusă va fi capabilă de o ofensivă de succes în viitorul apropiat. ISW are încă îndoieli serioase în această privință. Rezerviștii și recruții mobilizați, potrivit experților, în lunile următoare nu vor învăța încă să lupte suficient de bine pentru a desfășura operațiuni rapide și de succes. În plus, Rusia duce lipsă de tancuri, artilerie și arme cu rază lungă de acțiune, iar această problemă este puțin probabil să fie rezolvată în această iarnă.

„Putin ar putea totuși să ordone operațiuni ofensive de amploare încă din iarnă, dar este important să nu supraestimăm capacitatea forțelor combinate ruse sau ruso-belaruse de a desfășura cu succes astfel de operațiuni”, mai apreciează ISW. 

În plus, potrivit analiștilor americani, este puțin probabil ca Lukașenko să accepte să-și trimită armata în Ucraina. 

Ministerul Apărării din Belarus a anunțat că a finalizat o serie de inspecții privind pregătirea militară a forțelor armate

ACTUALIZARE 12.40 Ministerul Apărării din Belarus a anunțat luni că a finalizat o serie de inspecții privind pregătirea militară a forțelor armate, cu câteva ore înainte de o vizită la Minsk a celui mai important aliat al Belarusului, președintele rus Vladimir Putin, scrie The Guardian.

Săptămânile de manevre militare și inspecții au generat temeri la Kiev că Belarus, care a servit drept punct de sprijin pentru Rusia în lansarea invaziei sale în Ucraina în februarie, s-ar putea pregăti să joace din nou un rol mai activ în conflict.

"Negustorul Morții" a fost în Lugansk. "Suntem într-un punct de unde nu mai poate exista întoarcere" 

ACTUALIZARE 11.30 Traficantul de arme rus Viktor Bout, "Negustorul Morții", recent eliberat în urma unui schimb de prizonieri între SUA și Rusia, a vizitat Lugansk din estul Ucrainei, ocupat de Rusia, a relatat presa de stat de la Moscova.

Viktor Bout a participat la un eveniment de deschidere a filialei din Lugansk a Partidului Liberal Democrat al Rusiei (LDPR), un partid naţionalist pro-Kremlin în care traficanul tocmai s-a înscris, la numai câteva zile după ce a revenit acasă.

Viktor Bout s-a declarat bucuros să viziteze Luganskul pentru prima dată şi şi-a exprimat încrederea că regiunea ocupată "va fi în curând paşnică, iar oamenii vor trăi fără să se teamă pentru viitorul lor", a relatat duminică agenţia de presă de stat rusă RIA Novosti, citată de CNN. 

Ciudata poveste a sistemului antiaerian rusesc folosit ca „momeală” pentru armata ucraineană, dar bombardat, din greșeală, tot de ruși 

ACTUALIZARE 11.25 În urmă cu câteva zile, presa rusă a publicat imagini cu ceea ce Moscova susținea că prezintă distrugerea unui sistem antiaerian ucrainean S-300 de către o dronă kamikaze Lancet. Ulterior, Kievul a negat informația și a susținut că, în realitate, respectivul sistem antiaerian era unul rusesc.

Un grup de experți independenți a stabilit însă, în baza mai multor probe foto-video și imagini de arhivă că, de fapt, sistemul antiaerian fusese folosit de armata rusă pe post de „momeală” (țintă falsă) pentru a atrage tirul armatei ucrainene.

La final, el a fost însă distrus, din greșeală, tot de către ruși. Conform Ukraine Weapons Tracker, un grup de experți independenți care s-a specializat în agregarea și difuzarea tuturor imaginilor publicate pe rețelele sociale care prezintă tehnică militară distrusă în războiul din Ucraina, drona kamikaze rusească a lovit radarul de iluminare al unui sistem antiaerian sovietic S-300 PS. 

Putin este aşteptat azi în Belarus. "Calul troian" și mesajul lui Lukașenko

ACTUALIZARE 10.40 Vladimir Putin este aşteptat luni în Belarus, în timp ce la Kiev sunt temeri că intenționează să facă presiuni asupra fostului aliat sovietic pentru a se alătura unei noi ofensive terestre împotriva Ucrainei şi pentru a redeschide un nou front, relatează Reuters. Este prima sa vizită la Minsk după 2019, înainte de pandemie și de valul de proteste din Belarus în 2020, pe care Lukașenko le-a înăbușit cu sprijinul puternic din partea Kremlinului.

"În timpul (aceste discuții) se va vorbit despre agresiunea împotriva Ucrainei și implicarea mai largă a forțelor armate din Belarus în operațiunea împotriva Ucrainei, inclusiv pe teren", a declarat comandantul forțelor comune ucrainene Serhiy Nayev. 

Trupele ruseşti care au fost mutate în Belarus în octombrie pentru a face parte dintr-o formaţiune regională vor efectua exerciţii tactice de batalion, a anunţat luni agenţia rusă de presă Interfax, citând un comunicat al Ministerului rus al Apărării. 

Citește continuarea AICI

Doi răniți după atacul cu drone asupra Kievului

ACTUALIZARE 09:55 Autorităţile de la Kiev au anunţat că cel puţin două persoane au fost rănite după atacul de luni dimineață, iar infrastructura critică a fost afectată.

Guvernatorul regiunii Kiev, Oleksi Kuleba, a scris pe Telegram că obiective de infrastructură şi locuințe au fost avariate. De asemenea, un incendiu a fost semnalat în cartierul central Şevcenkivski.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunţat că echipele lucrează la restabilirea energiei electrice şi căldurii în oraş.

La rândul lor, forţele aeriene ucrainene spun că au doborât 30 din cele 35 de drone Shahed lansate de Rusia în cursul nopţii asupra Ucrainei.

În Kiev, alarma a fost dată în jurul orei locale 2.00, când armata a anunţat că a fost activată apărarea aeriană pentru a proteja capitala de atacuri cu drone, iar locuitorii au fost îndemnaţi să se adăpostească. Dronele kamikaze Shahed-136/131, de fabricaţie iraniană, ar fi fost lansate de pe coasta estică a Mării Azov, a adăugat armata ucraineană.

„The Expendables, varianta Putin-Prigojin: Cum folosește grupul Wagner deținuții pe post de „luptători de sacrificiu” în Ucraina

ACTUALIZARE 09:43 Grupul de mercenari Wagner continuă să aibă un rol important în luptele de uzură de lângă orașul Bahmut, din zona Donețk. În ultimele luni, mercenarii rușii au dezvoltat mai multe „tactici brutale” ofensive în care numărul mare de deținuți prost intruiți sunt folosiți pe post de luptători de sacrificiu, se arată într-o analiză făcută luni de ministerul britanic al Apărării.

La nivel individual, luptătorii grupului Wagner primesc un smartphone sau o tabletă care afișează direcția de atac și obiectivul care trebuie luat cu asalt, suprapuse peste o imagine a zonei obținute cu ajutorul unui satelit comercial.

Comandanții de pluton sau ai eșaloanele superioare rămân cel mai probabil la adăpost și emit ordine prin radio, în timp ce vizionează imagini ale câmpului de luptă furnizate de dronele de supraveghere.

La nivel individual sau de grupă (de infanterie), mercenarii Wagner au ordin să se deplaseze pe direcția planificată îmbarcați pe vehicule blindate. Uneori, aceștia beneficiază de sprijin de artilerie, dar de cele mai multe ori acest lucru nu se întâmplă, conform estimării ministerului britanic al Apărării.

ACTUALIZARE 7.50 Capitala Ucrainei, Kiev, a fost ţinta unui nou atac cu drone, luni dimineaţă, au anunţat autorităţile locale.

Administraţia locală a precizat pe Telegram că deasupra Kievului au fost detectate peste 20 de drone iraniene şi că dintre acestea cel puţin 15 au fost doborâte.

Un punct critic al infrastructurii a fost lovit.

Nu au fost înregistrate victime.

Londra va livra Ucrainei importante cantităţi de muniţie pentru artilerie

ACTUALIZARE 7.20 Premierul britanic Rishi Sunak urmează să anunţe, luni, în cursul unei reuniuni cu liderii din Europa de Nord, ţările baltice şi Ţările de Jos în Letonia, livrarea către Ucraina a unei importante cantităţi mari de muniţie pentru artilerie. În cadrul acestei întâlniri la Riga, vor fi discutate eforturile în curs destinate să contracareze Rusia în regiunile nordice şi la Marea Baltică.

Rishi Sunak, care va sosi luni în Letonia, le va cere celorlalţi lideri ai ţărilor care participă alături de Regatul Unit la Forţa expediţionară comună (JEF) să menţină sau să depăşească în 2023 nivelul de sprijin acordat în acest an Ucrainei, potrivit unui comunicat dat publicităţii de biroul prim-ministrului.

El va anunţa, de asemenea, că Londra va livra „sute de mii de muniţii pentru artilerie anul viitor în cadrul unui contract de 250 de milioane de lire sterline (304 de milioane de dolari) care va asigura Ucrainei un flux constant de muniţii esenţiale pentru artilerie pe tot parcursul anului 2023”, potrivit comunicatului. Regatul Unit a arătat calea „furnizând un ajutor defensiv Ucrainei, în special prin trimiterea de lansatoare de rachete multiple şi, recent, a 125 de tunuri antiaeriene”, a continuat biroul premierului.

„Am furnizat, de asemenea, peste 100.000 de muniţii din februarie”, în luna în care Rusia şi-a declanşat ofensiva, a adăugat sursa.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa prin video participanţilor la întâlnirea JEF, care reuneşte lideri din Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Suedia, Norvegia şi Regatul Unit. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Nu Bela Karolyi a descoperit-o pe Nadia: Antrenorul uitat care i-a deschis...
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Delia, reacție acidă după ce Andreea Bănică a fost criticată pentru aparițiile provocatoare: „Mi se stânge...
Film Now
Cum a reacționat fostul soț al lui Megan Fox, după ce actrița a anunțat că e însărcinată: “A aflat înainte de...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Ministru de Finanțe anunță dezastru: 700.000 pensii NU cresc, pensionari fără pensie de sărbători
Digi FM
Irina Fodor are o siluetă ca trasă prin inel, dar nu face mari eforturi pentru a o păstra. Un preparat nu-i...
Chinese Vice President Xi Jinping invites US Vice President Joe Biden (L) to view an honour guard during a welcoming ceremony at the Great Hall of the People in Beijing on August 18, 2011
Xi Jinping cere Statelor Unite să nu depăşească „linia roşie” în ceea ce priveşte Taiwanul
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Trailerul pentru cel mai așteptat film din 2025, 14 milioane de vizualizări în 19 ore. Buget fenomenal...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului