Kaja Kallas, viitoarea șefă a diplomației europene, avertizează PE că „visul imperialist al Rusiei nu a murit niciodată”

Data publicării:
kaja kallas
Kaja Kallas a demisionat din funcția de prim-ministru al Estoniei la 15 iulie 2024, pentru a prelua postul de șefă a diplomației europene. Sursa foto: Profimedia Images

Viitoarea șefă a diplomației europene, Kaja Kallas, le-a spus europarlamentarilor că trebuie să aibă ca prioritate consolidarea securității, avertizând că UE trebuie să fie pregătită în timp ce Rusia și „parțial China” exploatează societățile deschise ale continentului, informează Reuters.

Securitatea europeană este profund personală pentru mine, ca nativ al unei țări care a spus de multă vreme altora că visul imperialist al Rusiei nu a murit niciodată”, a spus Kaja Kallas, fost prim-ministru eston, în răspunsurile scrise adresate membrilor Parlamentului European, publicate marți seara. .

Prioritatea mea pe termen scurt trebuie să fie abordarea preocupărilor globale stringente: războiul Rusiei împotriva Ucrainei și consolidarea securității și apărării UE”, a scris ea.

Kallas, nominalizată de liderii europeni în iunie pentru a servi ca noul înalt reprezentant pentru afaceri externe, urmează să-i succeadă lui Josep Borrell. Parlamentul European va organiza audieri în noiembrie pentru membrii viitoarei Comisii Europene.

În 21 de pagini de răspunsuri la întrebările puse de parlamentari înaintea audierilor, politicianul eston și-a conturat viziunea asupra politicii externe a Europei într-un moment în care blocul se confruntă cu un mediu geopolitic din ce în ce mai complex.

UE trebuie să rămână „în fruntea eforturilor umanitare” din Orientul Mijlociu”, a spus Kallas, și să colaboreze „cu toți actorii pentru a sprijini urmărirea unei păci juste și cuprinzătoare”, subliniind totodată provocări precum sprijinul Chinei pentru Rusia.

Actori precum Rusia, Iran, Coreea de Nord și, parțial, China, urmăresc armonizarea interdependențelor și exploatarea deschiderii societăților noastre împotriva noastră”, a adăugat ea. „Pentru asta, trebuie să fim pregătiți”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperirea din Munții Carpați de acum 6.000 de ani care ar rescrie istoria roții. Cine a inventat
Digi FM
VIDEO Marcel Ciolacu, rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am o reținere. Nu mă simt confortabil şi nu o...
Pro FM
Copiii lui Diddy sar în apărarea rapperului aflat de o lună în închisoare: "Teorii ale conspirației și...
Film Now
Dominic Purcell, de nerecunoscut. Cum arată astăzi starul din „Prison Break”
Adevarul
Secretele unei călătorii memorabile în Japonia, pe cont propriu: costuri și experiențe. „Am avut un șoc...
Newsweek
O lege care crește pensia pentru 500.000 pensionari, blocată în Parlament. Cine ar lua bani?
Digi FM
Lucian Viziru rămâne de tot acasă, după 7 ani în care a fost antrenor de tenis în Germania. Cu ce se ocupă...
Digi World
Ce vezi în imagine, un câine sau o girafă? O iluzie optică a stârnit vâlvă pe rețelele sociale: „Să-mi spună...
Digi Animal World
Angajați de la o grădină zoologică din Anglia, apel pentru identificarea unei creaturi cu „aripi și coarne”...
Film Now
Serialul fenomen care e pe cale să devină și un lungmetraj de succes. Primele imagini i-au încântat deja pe...
UTV
Naomi Hedman, fosta logodnica a lui Florin Ristei, s-a intors in Romania si are un nou iubit