„Jurnalismul nu e o crimă”. Familia lui Evan Gershkovich condamnă procesul din Rusia a reporterului, în care este acuzat de spionaj

Data publicării:
evan Gershkovich în boxă la tribunal în Rusia
Gershkovich a fost reţinut la sfârşitul lui martie 2023 în timpul unei călătorii de documentare în oraşul Ekaterinburg, şi de atunci se află în detenţie. Foto: Profimedia Images

Familia reporterului american Evan Gershkovich a declarat, miercuri, că jurnalistul judecat pentru spionaj în Rusia este urmărit în mod injust pentru acţiuni care ţin de reportaj. Procesul acestuia a început astăzi, în fața unui tribunal din orașul Ekaterinburg. 

„Evan este un jurnalist, iar jurnalismul nu este o crimă", a declarat familia într-un comunicat. „Cerem guvernului american să continue să facă tot ce-i stă în putinţă pentru a-l aduce pe Evan acasă acum".

Procesul în care reporterul american Evan Gershkovich este acuzat de spionaj în Rusia a început miercuri în faţa unui tribunal din oraşul Ekaterinburg, în regiunea Sverdlovsk, informează AFP, potrivit Agerpres. 

Reporterul a apărut miercuri într-o cuşcă din sticlă la tribunal, ras pe cap şi purtând o cămaşă în carouri, închisă la culoare. El le-a zâmbit jurnaliştilor pe care îi cunoştea, adresându-le un „salut" abia audibil.

Presa a avut acces pentru o scurtă perioadă de timp în sala de audieri, înainte ca procesul să înceapă în spatele uşilor închise.

După această primă înfăţişare, o purtătoare de cuvânt a tribunalului, Irina Toşceva, a precizat că următoarea audiere va avea loc pe 13 august şi că presa nu va fi autorizată să-l filmeze pe jurnalist înainte de enunţarea verdictului, la o dată încă neprecizată.

Într-un comunicat, ambasada SUA la Moscova a afirmat că reprezentanţi ai săi au putut asista miercuri la o scurtă parte a audierii.

Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, corespondent al cotidianului Wall Street Journal, neagă acuzaţiile.

Evan Gershkovich a stat în arest provizoriu la închisoarea Lefortovo, administrată de FSB, însă este judecat la Ekaterinburg, unde a fost arestat.

Gershkovich a fost reţinut la sfârşitul lui martie 2023 în timpul unei călătorii de documentare în oraşul Ekaterinburg, şi de atunci se află în detenţie.

Un purtător de cuvânt al parchetului general rus a declarat că ancheta a stabilit că Gershkovich strângea informaţii cu caracter secret în numele CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a SUA). Mai precis, americanul este acuzat că strângea informaţii despre producţia şi reparaţia de echipamente militare la uzina Uralvagonzavod din Nijni Tagil, la nord de Ekaterinburg.

Fiu al unor emigranţi evrei plecaţi din Uniunea Sovietică, Evan Gershkovich a crescut la New Jersey şi a lucrat în Rusia pentru mai multe mass-media occidentale, din 2017 până când a fost arestat.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românii plecați pentru o viață mai bună se întorc masiv în țară, dar se răzgândesc și...
Digi FM
Cea mai veselă familie de la Hollywood. Kate Hudson, superbă alături de mama ei, celebra Goldie Hawn, și de...
Pro FM
Christina Aguilera, irezistibilă într-un body mulat, asortat cu dresuri plasă. Cântăreața e într-o formă de...
Film Now
În anii '90, toți bărbații visau la ea, dar ea era copleșită de probleme. Cum arată Heather Locklear la 63 de...
Adevarul
Un violator care se identifică femeie a fost condamnat la 6 ani și jumătate într-o închisoare pentru bărbați
Newsweek
Legea pensiilor, schimbată. 2.400.000 pensionari au pensie mărită în octombrie. În ce zi intră banii
Digi FM
Sandra Bullock, omagiu emoționat adus regretatei actrițe Maggie Smith: Mi-a făcut viața mai dulce
Digi World
Unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, vulnerabil în faţa creşterii nivelului mării. Plajele ar putea...
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
De ce a fost concediat Charlie Sheen din serialul "Doi bărbați și jumătate". Autodistrugerea starului care...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...