Este de neconceput să existe un atac asupra Suediei şi NATO să nu reacţioneze, a spus marţi seară, la Bruxelles, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
El a subliniat, în ziua aderării Finlandei la NATO, că Suedia nu a fost fost lăsată singură.
„Tuturor aliaţilor le pasă de Suedia, au furnizat garanţii de securitate bilaterale, şi-au consolidat prezenţa. Este de neconceput să existe un atac asupra Suediei şi NATO să nu reacţioneze”, a spus Stoltenberg.
„Suedia este mai aproape acum decât a fost vreodată de statutul de membru”, a adăugat el.
Întrebat dacă îşi aminteşte câte ore a dedicat negocierilor pentru aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, Jens Stoltenberg a răspuns: „Nu contabilizez orele în acest mod, dar salut faptul că mulţi aliaţi şi oameni din multe capitale au lucrat din greu pentru a ne asigura că facem progrese”.
În acelaşi timp, secretarul general al NATO a evidenţiat faptul că şi Alianţa beneficiază de pe urma aderării Finlandei, care „are forţe armate substanţiale, capabilităţi importante, sisteme de apărare aeriană şi trupe foarte bine antrenate”.
Finlanda a devenit marţi cel de-al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice, după ce a înmânat instrumentul de aderare secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, în calitate de reprezentant al statului gardian al tratatului fondator, iar drapelul Finlandei a fost arborat ulterior la sediul NATO.
Aderarea Suediei este în prezent blocată de Turcia şi Ungaria, dar atât secretarul general al NATO, cât şi miniştri de externe din statele aliate şi-au exprimat speranţa că Suedia va putea adera până la summitul NATO de la Vilnius, din luna iulie.
La acest summit a fost invitat şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, după cum a anunţat Stoltenberg la finalul unei reuniuni a miniştrilor de externe din cadrul Alianţei, la Bruxelles, la care a participat şi şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba.
Editor : M.B.