Japonia a anunțat, marți, că va începe deversarea a peste un milion de tone de apă radioactivă tratată de la centrala nucleară de la Fukushima. Apa va fi aruncată în Oceanul Pacific începând cu 24 august, în cadrul unui plan care a fost îndelung criticat de regimul de la Beijing, relatează Reuters.
Planul a fost aprobat în urmă cu doi ani de guvernul nipon și este considerat crucial în procesul de dezafectare a centralei, în prezent operată de Tokyo Electric Power Company (TEPCO).
Planul a fost criticat, de asemenea, și de organizațiile locale de pescari care se tem că oamenii nu vor mai vrea să le cumpere produsele.
„Am cerut TEPCO să se pregătească rapid pentru deversarea apei în conformitate cu planul aprobat de Autoritatea de Reglementare Nucleară. Ne așteptăm ca aruncarea apei să înceapă din 24 august, dacă ne vor permite condițiile meteo”, a spus prim-ministrul Fumio Kishida, marți dimineață.
Anunțul vine la o zi după ce guvernul nipon transmitea că a obținut „un nivel de înțelegere” din partea industriei pescuitului în ce privește deversarea apei.
„Promit că ne vom asuma întreaga responsabilitate de a ne asigura că industria pescuitului poate să continue să producă, chiar și dacă ne va lua decenii”, a mai spus premierul japonez, luni.
Guvernul de la Tokyo susține că apa a fost tratată și că este sigură. De asemenea, Agenția Internațională pentru Energia Atomică a ONU a dat undă verde planului în iulie, spunând că el se conformează standardelor internaționale și că impactul pe care îl va avea asupra oamenilor și mediului este „neglijabil”.
China, principalul adversar al planului Japoniei
Unele țări vecine Japoniei și-au exprimat scepticismul și îngrijorarea față de cât de sigur este acel plan, China fiind principalul critic.
Purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Wang Wenbin, a declarat, în iulie, că Japonia a dat dovadă de egoism și aroganță și că nu a consultat pe deplin comunitatea internațională cu privire la deversarea apei.
China interzice importurile de fructe de mare din 10 prefecturi ale Japoniei, inclusiv din Fukushima și din capitala Tokyo. Importurile de fructe de mare din alte prefecturi sunt permise dar sunt testate pentru radioactivitate și trebuie să se dovedească faptul că nu provin din cele 10 prefecturi.
Activiștii sud-coreeni au protestat, de asemenea, împotriva planului Japoniei, însă guvernul de la Seul a făcut propriul studiu și a concluzionat că planul este sigur și că îndeplinește standardele internaționale.
Țările insulare din Pacific au păreri împărțite, mai ales în contextul lor istoric complicat, multe dintre ele fiind locuri de testare nucleară pentru arme atomice ale Franței și SUA. Prim-ministrul din Fiji, Sitiveni Rabuka, a transmis un comunicat, luni, prin care susține evaluarea IAEA dar recunoaște că problema este una controversată.
Japonia a transmis că apa a fost filtrată pentru eliminarea majorității elementelor radioactive, cu excepția tritiului, un izotop de hidrogen care este dificil de separat de apă. Apa va fi diluată pentru a avea un nivel chiar mai mic de tritiu decât marja IAEA înainte ca ea să fie aruncată în ocean.
Un oficial japonez a precizat că primele rezultate ale testelor apei de mare după deversare vor fi disponibile la începutul lui septembrie și că peștii vor fi, de asemenea, testați, iar rezultatele publicate pe site-ul ministerului agriculturii.
Editor : Adrian Dumitru