Femeile din Japonia ar putea fi nevoite să ceară acceptul partenerului înainte de a avea acces la pilula de a doua zi. Măsura contraceptivă va fi aprobată în cele din urmă în statul asiatic, cândva în următoarele luni, la zeci de ani după ce a devenit disponibilă în majoritatea statelor occidentale, relatează The Guardian.
Potrivit legislației în vigoare, o femeie are deja nevoie de acceptul partenerului pentru a face un avort chirurgical.
„În principiu, credem că acceptul partenerului este necesar, chiar dacă avortul este indus de un medicament pe cale orală”, a declarat Yasuhiro Hashimoto, un oficial al Ministerului Sănătății, în fața unei comisii parlamentare, luna aceasta.
Propunerea oficialilor japonezi a fost criticată de mai multe organizații non-guvernamentale, care au avertizat că drepturile reproductive ale femeilor sunt încălcate.
„Consimțământul soțului devine o problemă atunci când există un dezacord când soțul o forțează pe femeie să nască împotriva voinței sale”, a explicat Kumi Tsukahara, membră fondatoare a organizației Action for Safe Abortion Japan, a declarat.
„Pentru femei, a fi forțate să aibă o sarcină pe care nu și-o doresc reprezintă violență și o formă de tortură”, a adăugat ea.
Această politică poate avea consecințe tragice. Anul trecut, o femeie de 21 de ani a fost arestată după ce cadavrul nou-născutului ei a fost găsit într-un parc. Femeia, care a fost condamnată la închisoare cu suspendare, a declarat în fața instanței că nu a putut să pună capăt sarcinii deoarece nu a putut obține consimțământul scris al partenerului său.
Medicii au insistat ca ea să obțină consimțământul, chiar dacă Ministerul Sănătății a declarat ulterior că situația ei era diferită, iar avortul ar fi putut fi făcut fără acordul partenerului, deoarece acesta nu a putut fi contactat.
Presa japoneză a relatat, de asemenea, situații în care medicii au refuzat să aprobe avortul în cazul unor femei agresate sexual, ceea ce i-a obligat pe oficialii Ministerului Sănătății să scrie Asociației Medicale din Japonia pentru a clarifica faptul că acceptul nu este cerut în cazurile de viol.
Activiștii spun că Japonia nu a reușit să aprobe un medicament care este de mult timp disponibil în peste 70 de țări din simplul fapt că parlamentul dominat de bărbați și comunitatea medicală acordă un interes scăzut sănătății femeilor.
Editor : I.C