Japonia trimite soldați în Sudan pentru a-și evacua cetățenii. Cel puțin 270 de oameni au murit în luptele de până acum

Data publicării:
Un nor de fum se ridică deasupra clădirilor din Khartoum, Sudan, în urma luptelor dintre armată și gruparea paramilitară RSF pe 19 aprilie 2023.
Cel puțin 413 oameni au murit în luptele din Sudan. Foto: Profimedia Images

Japonia va trimite soldați în Sudan și un avion pentru a evacua în siguranță cei aproximativ 60 de cetăţeni japonezi care sunt blocați aici și nu mai au acces la apă și la hrană, a anunțat guvernul nipon. Luptele au continuat și marți între armată și gruparea paramilitară RSF, în ciuda faptului că fusese anunțat un armistițiu de 24 de ore, scrie The Guardian.

"Am reuşit să luăm legătura cu aceste 60 de persoane de acolo, dar ele se află într-o situaţie dificilă din cauza lipsei de hrană şi apă, precum şi a frecventelor întreruperi de energie electrică şi a înrăutăţirii situaţiei, aşa că guvernul le acordă asistenţă în toate modurile posibile", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al executivului nipon, Hirokazu Matsuno, potrivit Agerpres.

Matsuno a explicat că este vorba, în principal, de diplomaţi, personal umanitar şi cetăţeni japonezi stabiliţi în Sudan.

De asemenea, el a adăugat că o echipă specială de salvare a fost formată la Ministerul Afacerilor Externe în colaborare cu Ministerul Apărării.

Cel puţin 270 de persoane au murit, iar peste 2.000 au fost rănite în confruntările dintre armată şi paramilitarii din Sudan, declanşate la finalul săptămânii trecute la Khartoum şi în alte oraşe din ţară, a declarat marţi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Spitalele se închid, ambulanțele sunt atacate

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, care a luat legătura telefonic cu ambele tabere, reușise să obțină promisiunea unui armistițiu de 24 de ore, scrie The Guardian. Însă acrodul de încetare a focului a fost încălcat după câteva ore de acalmie.

"Luptele continuă. Auzim în mod constant focuri de armă", a declarat Atiya Abdulla Atiya, reprezentant al Sindicatului Medicilor Sudanezi.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a comunicat că trei persoane au fost ucise și două rănite în atacuri care au vizat ambulanțe și unități medicale.

OMS spune că 16 spitale, dintre care 9 în capitala Khartoum nu mai primesc pacienți, din cauza violențelor, în timp ce alte 16 sunt pe cale să se închidă din cauza suprasolicitării și a lipsei de echipamente medicale.

"Suntem foarte îngrijorați în urma rapoartelor potrivit cărora au fost atacuri ale militarilor împotriva unităților medicale, iar ambulanțele sunt furate chiar dacă înăuntru sunt pacienți și personal medical. Forțele militare au jefuit și ocupat spitale. Atacurile împotriva unităților medicale sunt o încălcare flagrantă a legilor internaționale și a dreptului la sănătate și trebuie să fie oprite imediat", a comunicat OMS.

Organizația Medici Fără Frontiere, care are un spital în localitatea El Fasher, a comunicat că a primit 136 de răniți în doar două zile. Majoritatea sunt civili, inclusiv copii cu răni foarte grave.

"Spitalul rămâne rapid fără echipamentele necesare pentru tratarea supraviețuitorilor și stăm prost și cu combustibilul pentru generatoare. Fără aceste echipamente vitale vor fi noi pierderi de vieți omenești", a declarat Cyrus Paye, coordonatorul spitalului.

Organizația Medici Fără Frontiere a confirmat informațiile oferite de OMS și a relatat că în capitala Khartoum, luptătorii opresc ambulanțele care încearcă să recupereze răniții de pe străzi.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri