Japonia a intrat în recesiune la sfârșitul anului trecut, în mod neașteptat, pierzând inclusiv locul trei în topul celor mai mari economii mondiale în favoarea Germaniei, relatează Reuters.
Economia niponă a coborât pe locul patru fiind depășită de cea a Germaniei, deși și aceasta se confruntă cu o recesiune de anul trecut. Situația economiei japoneze, stagnantă din anii ’90, alimentează speculațiile cu privire la o schimbare de abordare a Băncii Centrale Japoneze, care menține o politică monetară laxă de zeci de ani.
Analiștii avertizează că e posibilă o nouă scădere a economiei și în următorul trimestru, în condițiile în care cererea din China continuă să fie slabă, consumul intern și producția fiind și ele într-o situație similară.
„Ce este frapant în mod particular este slăbiciunea cererii și menținerea cheltuielilor la un nivel mic, acestea fiind esențiale pentru vitalitatea pieței interne.
Economia va continua să meargă încet, în absența elementelor necesare creșterii”, spune Yoshiki Shinke, economist la Institutul de Cercetare Dai-Ichi Life.
PIB-ul Japoniei a scăzut cu 0,4% în perioada octombrie-decembrie, după o cădere de 3,3% în trimestrul precedent, conform datelor guvernului de joi. Predicțiile arătau o creștere de 1,4%.
Două trimestre consecutive de scădere economică sunt considerate recesiune tehnică.
Analiștii citați de Reuters se așteaptă ca Banca Japoniei să elimine treptat politica de stimulare a economiei pe parcursul acestui an, însă datele extrem de slabe ar putea să pună la îndoială predicțiile sale privind păstrarea inflației pe linia de plutire de 2%.
Editor : Adrian Dumitru