Japonia, Marea Britanie şi Italia au semnat un tratat internaţional pentru dezvoltarea unui avion supersonic „stealth”

Data publicării:
Global Combat Air Programme (GCAP) in Japan
Marea Britanie, Japonia şi Italia au semnat un tratat internaţional pentru a crea un program care vizează dezvoltarea unui avion de luptă avansat. Foto: Profimedia

Marea Britanie, Japonia şi Italia au semnat un tratat internaţional pentru a crea un program care vizează dezvoltarea unui avion de luptă avansat, au anunţat joi miniştrii apărării din cele trei ţări, potrivit Reuters.

Acordul, despre care Reuters a raportat deja luna aceasta, vine la un an după ce cele trei ţări şi-au stabilit prima colaborare majoră în industria de apărare prin fuzionarea eforturilor separate privind avioanele de luptă de nouă generaţie ale Marii Britanii şi Japoniei.

Parlamentul fiecărei ţări trebuie să ratifice acordul, care urmăreşte ca avioanele de luptă să poată fi gata de zbor până în 2035. Faza de dezvoltare comună a programului va începe în 2025.

Atât sediul guvernamental comun al Programului Global de Luptă Aeriană (GCAP), cât şi sediul industrial comun se vor afla în Marea Britanie. Primul director executiv al organizaţiei guvernamentale va veni din Japonia, în timp ce primul lider al organizaţiei de afaceri va fi din Italia, conform anunţului.

"Nicio naţiune nu poate face acest lucru singură la acest nivel de expertiză, combinat cu abilităţile şi echipamentele noastre, cu designul şi capacitatea noastră pe liniile de producţie", a declarat ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, citat de Agerpres.

"În contextul în care ne confruntăm cu cel mai complex mediu de securitate de după Al Doilea Război Mondial, asigurarea superiorităţii aeriene continuă să fie o provocare crucială pe care trebuie să o realizăm", a adăugat ministrul japonez al apărării, Minoru Kihara, flancat de Shapps şi ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, la Tokyo.

Kihara nu a spus cine va conduce compania, dar a precizat că se va asigura că va fi selectată "cea mai bună persoană pentru acest post".

Avionul supersonic stealth va avea un radar care poate furniza de 10.000 de ori mai multe date decât sistemele actuale, a explicat guvernul britanic.

BAE Systems din Marea Britanie, Leonardo din Italia, producătorul european de rachete MBDA şi producătorul de motoare Rolls-Royce sunt implicate în proiect.

Reuters a relatat că Mitsubishi Heavy Industries din Japonia, producătorul japonez de avionică Mitsubishi Electric Corp şi producătorii de motoare IHI Corp şi Avio Aero sunt, de asemenea, implicaţi.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...