O rachetă japoneză care transportă un mic modul lunar a decolat joi, după trei întârzieri la sfârşitul lunii august din cauza vremii nefavorabile, potrivit videoclipului oficial al lansării transmis în direct pe YouTube, relatează AFP.
Aceasta este o nouă încercare a Japoniei de a trimite o navă pe Lună, ceea ce ar fi o premieră pentru ţară şi un succes binevenit pentru Jaxa, agenţia spaţială niponă care a cunoscut o serie de eşecuri de anul trecut, scrie Agerpres.
Racheta H-IIA a decolat joi, conform programului, la 08:42 a.m., ora locală (23:42 GMT miercuri) de la baza de lansare a Jaxa din Tanegashima (sud-vestul Japoniei).
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
La bord se află un mic modul lunar numit SLIM (Smart Lander for Investigating the Moon) şi supranumit „Moon Sniper” care ar urma să testeze în termen de patru până la şase luni o tehnologie de aterizare pe Lună de înaltă precizie, la maximum 100 de metri de ţinta sa faţă de mai mulţi kilometri de obicei.
La această misiune participă XRISM, un satelit astronomic dezvoltat în comun de Jaxa, NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) pentru o misiune de imagistică în raze X şi spectroscopie.
Cursa mondială pentru explorarea Lunii se intensifică: India a reuşit să aterizeze pentru prima dată pe Lună în luna august, un robot mobil livrând imagini şi date ştiinţifice de pe suprafaţa polului sud lunar.
Înaintea Indiei, doar Statele Unite, Uniunea Sovietică şi China reuşiseră să efectueze cu succes aselenizări controlate pe Lună.
Rusia, la rândul său, tocmai a eşuat într-o nouă încercare, sonda sa Luna-25 prăbuşindu-se luna trecută pe solul lunar.
Japonia încercase deja să aterizeze pe Lună o mini-sondă în noiembrie, la bordul misiunii americane Artemis 1. Însă comunicarea cu această sondă a fost pierdută la scurt timp după ce a fost ejectată în spaţiu, din cauza unei defecţiuni a bateriei.
Iar în luna aprilie a acestui an, o tânără companie privată japoneză, ispace, nu a reuşit să aterizeze cu modulul său lunar, care s-a prăbuşit probabil pe suprafaţa satelitului natural al Pământului.
Jaxa a avut mai multe eşecuri cu alte lansatoare ale sale începând de anul trecut.
În octombrie anul trecut, mica sa rachetă Epsilon-6 şi-a ratat misiunea la scurt timp după decolare, iar racheta mare de generaţie următoare H3 a Jaxa a eşuat apoi de două ori la rând la începutul anului 2023. Acest model ambiţios nu a reuşit încă să încheie cu succes o primă misiune, iar data unei noi încercări nu este încă cunoscută.
Editor : C.L.B.