Jamaica vrea despăgubiri de 7,6 miliarde de lire sterline de la Marea Britanie drept compensație pentru comerțul cu sclavi

Data actualizării: Data publicării:
Steagul UK și al Jamaicăi
Ilustrație: Profimedia Images

Jamaica intenționează să ceară despăgubiri financiare din partea Marii Britanii pentru rolul acesteia în activitatea de comerț cu sclavi din fosta colonie britanică, a declarat un oficial jamaican, conform Reuters. O petiție care va fi trimisă Reginei Elisabeta a II-a cere plata aproximativ 7,6 miliarde de lire sterline drept compensație.

„Ne dorim reparații pentru nedreptățile suferite de strămoșii noștri” , a spus Olivia Grange, ministră în guvernul jamaican.

„Strămoșii noștri africani au fost scoși cu forța din casele lor și au suferit atrocități inimaginabile în Africa, forțați să muncească în beneficiul Imperiului Britanic. Reparațiile pentru aceste fapte trebuiau plătite de mult timp”, a mai adăugat ea.

Se estimează că în jur de 600.000 de africani au fost aduși forțat în Jamaica pentru a fi transformați în sclavi. Cucerită de Anglia de la Spania în 1655, Jamaica a devenit o colonie britanică după unificarea Angliei și Scoției din 1707 și a rămas sub Imperiul Britanic până în 1962, când și-a obținut independența.

Jamaica, țară cu o populație de aproape trei milioane e locuitori, este parte a Commonwealth-ului, iar regina Elisabeta a II-a îi este suverană.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei a interzis comerțul de sclavi în imperiul său în 1807, însă a abolit de facto practică abia în 1834. Pentru a-i compensa pe proprietarii de sclavi după această decizia, Regatul a luat un credit de 20 de milioane de lire pe care a reușit să îl achite complet abia în 2015.

Petiția pentru a cere reparații din partea Regatului Unit se bazează pe o moțiune privată a parlamentarului jamaican Mike Hnery, care a spus că suma care ar trebui plătită este de 7,6 miliarde de lire, o sumă pe care el o estimează că ar fi echivalentul celei plătite de Marea Britanie proprietarilor de sclavi.

„M-am implicat în asta pentru că am luptat împotriva sclaviei toată viața mea, o practică care a dezumanizat viața. Am cerut ca aceeași sumă care a fost plătită proprietarilor de sclavi să fie plătită și părții vătămate”, a spus Henry.

Petiția, care trebuie mai întâi aprobată de Consiliul Național Jamican pentru Compensații, va fi trimisă la procurorul general, după care va ajunge la Regina Elisabeta a II-a. Anterior, un parlamentar jamaican introdusese un proiect de lege pentru abolirea monarhiei. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
shoturi alcool
Cinci turiști au murit în Laos, după ce băut „shot-uri” primite gratuit. Avertisment printre călători, în...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...