Israelul, acuzat de ONU de crime de război pentru atacurile asupra spitalelor din Gaza

Data publicării:
Palestinians, including children, who migrated from Rafah to Deir al-Balah due to Israeli attacks
Fâșia Gaza se confruntă cu o criză umanitară fără precedent Foto Profimedia

O comisie de anchetă a Organizației Națiunilor Unite a acuzat Israelul că a pus în aplicare o „politică concertată de distrugere a sistemului de sănătate din Gaza” în timpul războiului în curs cu Hamas, informează BBC News.

Comisia a declarat că atacurile israeliene asupra facilităților medicale din Gaza și tratamentul aplicat de Israel deținuților palestinieni constituie crime de război și „exterminare”, o crimă împotriva umanității.

Hamas și alte grupuri palestiniene sunt, de asemenea, acuzate de crime de război și crime împotriva umanității pentru tratamentul aplicat ostaticilor israelieni deținuți în Gaza.

Israelul nu a comentat încă, dar a acuzat mult timp ONU de părtinire și a respins rapoartele critice anterioare.

Raportul, care va fi prezentat Adunării Generale a ONU pe 30 octombrie, a fost realizat sub conducerea lui Navi Pillay, fosta șefă sud-africană al ONU pentru drepturile omului.

Forțele de securitate israeliene au „ucis, reținut și torturat în mod deliberat personalul medical”, se arată în raport, în timp ce copiii „au fost cei mai afectați” de „colapsul sistemului de sănătate”.

Comisia citează cazul lui Hind Rajab, în vârstă de cinci ani, a cărei mașină a fost lovită în timp ce ea și familia ei încercau să fugă de bombardament. Mai mulți membri ai familiei au fost uciși, dar Hind a reușit să sune la Semiluna Roșie Palestiniană pentru a cere ajutor. Ambulanța care încerca să ajungă la ea a fost de asemenea bombardată, iar Hind, familia sa și echipajul ambulanței au murit cu toții.

Comisia afirmă că atacurile asupra sistemului de sănătate au „provocat condiții de viață care au dus la distrugerea a generații de copii palestinieni și, potențial, a poporului palestinian ca grup”.

Raportul susține că grupurile armate palestiniene, inclusiv Hamas, au supus ostaticii israelieni la „violență fizică, abuzuri, violență sexuală, izolare forțată, acces limitat la facilități de igienă, apă și alimente, amenințări și umilințe”.

Raportul solicită eliberarea imediată și necondiționată a ostaticilor rămași.

Raportul își exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la tratamentul a mii de deținuți palestinieni, unii dintre ei copii.

Forțele de securitate israeliene i-au supus la abuzuri sistematice, inclusiv tortură, viol și alte forme de violență sexuală, se afirmă în raport.

Raportul îl numește direct pe ministrul securității naționale al Israelului, Itamar Ben-Gvir, afirmând că abuzurile au avut loc „la ordinele directe” ale acestuia.

Raportul conține dovezi detaliate și se adaugă preocupărilor din ce în ce mai mari, reflectate într-un caz la Curtea Internațională de Justiție și în anchete ale Curții Penale Internaționale, cu privire la desfășurarea războiului din Orientul Mijlociu.

Războiul a început după atacul fără precedent al Hamas asupra sudului Israelului la 7 octombrie 2023, în care aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și alte 251 au fost luate ostatice.

Peste 42.060 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, condus de Hamas.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce rol are al treilea compartiment al mașinii de spălat: puțini știu la ce folosește de fapt acesta
Digi FM
Două femei au fost date jos dintr-un avion pe motiv că au refuzat să-și acopere bustul: „Ne-au tratat ca pe...
Pro FM
"Povești din dormitor". Loredana Groza, într-o salopetă super mulată și transparentă, ședință foto ad-hoc în...
Film Now
Ridley Scott, către Paul Mescal, înainte de începerea filmărilor la „Gladiatorul 2”: Nervii tăi nu-mi fac...
Adevarul
Un român a escaladat toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume. „Ai reușit, Adrian, ai scris...
Newsweek
În ce zile din octombrie sunt încărcate cardurile de alimente? Plățile se fac și în 10 zile
Digi FM
Povestea celui mai periculos deținut din „Beciul Domnesc”: „În acea pungă cu portocale am găsit un pistol și...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Fiica lui Michael Douglas și a actriței Catherine Zeta-Jones calcă pe urmele părinților. Cât de talentată...
UTV
Jennifer Lopez face dezvaluiri emotionante despre divortul de Ben Affleck in primul interviu acordat dupa...