Israelul spune că Hamas a ținut ostatici în cel mai mare spital din sudul Fâșiei Gaza: „Ar putea exista și cadavre acolo”

Data publicării:
Spitalul Nasser din Khan Yunis
Mii de persoane, inclusiv pacienţi, au fost nevoite să părăsească spitalul. FOTO: Profimedia Images

Armata israeliană a declarat joi că deţine „informaţii credibile”, potrivit cărora ostatici răpiţi de Hamas au fost ţinuţi în cel mai mare spital din sudul Fâşiei Gaza, scena unor lupte intense în ultimele săptămâni, relatează France Presse, citată de Agerpres.

„Avem informaţii credibile provenind din diverse surse, dintre care ostatici eliberaţi, care indică faptul că Hamas a ţinut ostatici la Spitalul Nasser din Khan Yunis şi că ar putea exista cadavre de ostatici acolo”, a declarat armata israeliană într-un comunicat.

Armata israeliană a explicat că efectuează o „operaţiune la ţintă şi limitată” în acest complex medical, cel mai mare din sudul Gazei, după săptămâni de bombardamente intense şi confruntări cu luptătorii Hamas în cartier.

Videouri care circulă pe reţelele sociale arată scene de haos în spital, cu membri ai echipelor de salvare încercând să ducă la loc sigur pacienţii din secţia de ortopedie, care pare să fi fost lovită sau cu oameni pe o alee îngustă încercând să fugă din spital, la care AFP nu a avut acces în această săptămână.

Personalul medical a tras miercuri un semnal de alarmă cu privire la soarta spitalului, un infirmier denunţând lipsa apei potabile, canalizări care refulează la serviciul de urgenţă şi lunetişti israelieni postaţi pe acoperişurile unităţii medicale.

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a declarat miercuri „alarmat” de informaţiile de la Spitalul Nasser, pe care l-a descris drept „coloana vertebrală a sistemului de sănătate din sudul Gazei”.

Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii i s-a refuzat accesul la spital în ultimele zile şi a pierdut contactul cu personalul, a scris el pe reţeaua X.

Mii de persoane, inclusiv pacienţi, au fost nevoite să părăsească spitalul

Potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, mii de persoane, inclusiv pacienţi, au fost nevoite să părăsească spitalul, unde situaţia este „catastrofală”, personalul fiind incapabil să evacueze cadavrele la morgă din cauza lipsei de securitate în complex.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a negat joi că aceasta ar dori evacuarea unităţii.

„Am insistat că pacienţii şi personalul nu au fost obligaţi să evacueze spitalul. Noi nu căutăm să facem rău civililor nevinovaţi. Încercăm să ne găsim ostaticii şi să-i aducem acasă”, a declarat el, referindu-se la discuţii recente cu responsabili medicali.

La începutul acestei săptămâni, armata israeliană a desfăşurat o operaţiune de comando la Rafah şi a eliberat doi ostatici israeliano-argentinieni, Fernando Marman şi Luis Har, răpiţi la 7 octombrie din kibuţul Nir Yitzhak, situat pe partea israeliană, dar aproape de oraşele Khan Yunis şi Rafah.

Hamas a capturat aproape 250 de ostatici în acest atac fără precedent pe teritoriul israelian. Un armistiţiu în noiembrie a permis eliberarea a 105 dintre aceşti ostatici. Astăzi, ei au rămas 130 în Gaza, dintre care se crede că 29 au murit, potrivit armatei israeliene.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri