Israelul mai are foarte puțin timp la dispoziție să învingă Hamas, avertizează doi foști lideri israelieni: Netanyahu „a cedat nervos”

Data publicării:
Benjamin Netanyahu
Netanyahu ar fi suferit o „cădere nervoasă” în încercarea de a evita să fie înlăturat de la putere după ce a eșuat să prevadă și să împiedice atacul criminal al grupării Hamas asupra Israelului, potrivit fostului premier israelian Ehud Olmert. Foto: Profimedia Images

Cu toate că prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu se pregătește pentru „un război lung și dificil”, acesta mai are doar câteva săptămâni la dispoziție ca să elimine gruparea Hamas, înainte ca opinia publică să se întoarcă complet împotriva operațiunii militare pe care acesta a lansat-o în Fâșia Gaza, a avertizat fostul premier Ehud Barak. În același timp, un alt fost lider israelian, Ehud Olmert, a spus că Netanyahu a fost „distrus emoțional” de eșecul său uriaș care a dus la atacul din 7 octombrie și de aceea face acum greșeala de a se pregăti să preia controlul asupra enclavei palestiniene pe „termen nelimitat”, scrie Politico.

Fostul prim-ministru și lider al armatei israeliene, Ehud Barak, care a condus Israelul în perioada 1999-2001, a observat că retorica oficialilor americani s-a schimbat în ultimele zile, iar apelurile pentru impunerea unei încetări, cel puțin temporare, a luptelor în Gaza din motive umanitare s-au înmulțit considerabil.

Simpatia creată în jurul Israelului în urma atacului din 7 octombrie, atunci când Hamas a lansat cel mai devastator atac terorist împotriva Israelului din istoria de 75 de ani a țării, continuă să se diminueze, a avertizat Barak.

„Poți să vezi cum se închide fereastra. Este clar că ne îndreptăm spre tensiuni cu americanii în legătură cu ofensiva. America nu poate dicta Israelului ce să facă, dar nici noi nu îi putem ignora”, a spus Barak, referindu-se la rolul de principal garant al securității Israelului pe care America îl joacă. „Va trebui să acceptăm cerințele Americii în următoarele două sau trei săptămâni, poate chiar mai repede.”

ehud-barak-bill-clinton-yasser-arafat
Întâlnirea dintre Ehud Barak, președintele american Bill Clinton și liderul palestinian Yasser Arafat de la Camp David din 11 iulie 2000 a fost probabil momentul când israelienii și palestinienii erau cel mai aproape de a ajunge la un acord privind crearea unui stat palestinian. Foto: Profimedia Images

În interviul oferit pentru Politico, Barak a spus și că pentru a susține procesul prin care Autoritatea Palestiniană a lui Mahmoud Abbas va prelua din nou controlul asupra Fâșiei Gaza după ce Hamas va fi eliminat, ar trebui înființată o forță militară multinațională formată din soldați din țările arabe.

Chiar și cu această schimbare a ordinii politice în Gaza, însă, întoarcerea la negocierile pentru crearea unui stat palestinian pare a fi o perspectivă foarte puțin probabilă, potrivit fostului premier israelian.

Fost prim-ministru al Israelului: „Netanyahu este distrus emoțional. Mr. Security este Mr. Bullshit”

Un alt fost prim-ministru israelian, Ehud Olmert din partea partidului liberal Kadima, care a condus Israelul între 2006 și 2009, a spus că Netanyahu a „cedat nervos” în încercarea de a evita situația în care va fi dat jos de la putere pentru că a eșuat să prevadă și să împiedice atacul criminal al grupării Hamas asupra Israelului.

Din această cauză, Israelul se află acum pe o traiectorie strategică greșită, potrivit lui Olmert, care a insistat asupra faptului că obiectivul principal îl reprezintă negocierile cu comunitatea internațională privind rezolvarea crizei palestiniene și revenirea la discuțiile din jurul creării unui stat palestinian și nu la menținerea controlului militar asupra Fășiei Gaza.

US President Joe Biden in Tel Aviv
Președintele american Joe Biden a spus deja că ar fi o „greșeală” ca Israelul să ocupe din nou Fâșia Gaza. Foto: Profimedia Images

„Netanyahu s-a turtit. Este distrus emoțional, asta e sigur. Adică, ceva groaznic i s-a întâmplat. Bibi a muncit toată viața lui sub falsul pretext că este Mr. Security. Este Mr. Bullshit”, a spus Olmert. „Fiecare minut cu el ca prim-ministru este un pericol pentru Israel. Vorbesc serios. Sunt sigur că americanii înțeleg că starea lui este foarte proastă.”

La fel ca Barak, Olmert a spus că ar fi o mare greșeală pentru Israel să își propună să păstreze controlul direct asupra Fâșiei Gaza după încheierea războiului.

„Nu este în interesul Israelului să se ocupe de securitatea [Fâșiei] Gaza”, a mai spus Olmert. „Este în interesul nostru să putem să ne apărăm într-un mod diferit de felul în care am făcut-o înainte de atacul din 7 octombrie. Dar să controlăm din nou Gaza? Nu.”

„Acceptă faptul că tu ești de vină”. Opinia publică în Israel s-a întors împotriva lui Netanyahu

Susținerea publicului israelian pentru Netanyahu a scăzut dramatic după atacul Hamas. Un sondaj realizat la mijlocul lunii octombrie arăta că două treimi dintre participanți își doreau ca țara să fie condusă de oricine în afară de actualul prim-ministru.

Într-un alt sondaj, 44% dintre israelieni au spus că Netanyahu este responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie și doar 18% au spus că premierul israelian ar trebui să conducă în continuare țara.

ehud-olmert-abbas
Ehud Olmert (dreapta) și Mahmoud Abbas la o întâlnire la New York din 2020 în care s-a discutat planul de pace pentru Orientul Mijlociu propus de Donald Trump, pe atunci președinte al Statelor Unite. Foto: Profimedia Images

Până și ziarul Israel Hayom, care în mod tradițional era de partea lui Netanyahu, a scris miercuri că acesta ar trebui să plece de la putere. „Asumă-ți responsabilitatea și acceptă faptul că tu ești de vină.”

Președintele american Joe Biden a spus că ar fi o „greșeală” ca Israelul să ocupe din nou Gaza și probabil că ar distruge orice speranță pe care Statele Unite le mai au de a convinge Autoritatea Palestiniană din Cisiordania să revină în Fâșia Gaza.

„Există o lipsă totală de planificare pentru următoarea fază”, s-a plâns Olmert. „Ce vom face? Bine, potrivit lui Netanyahu, vom zdrobi și dărâma Hamas. Și cred, apropo, că putem face asta. Apoi care va fi următorul pas? Ce vom face atunci? Se gândește cineva la asta? Trebuie să prezentăm comunității internaționale ideea noastră cu privire la obiectivul final.”

Problema fundamentală este că Netanyahu „a cedat nervos și întreaga sa atenție se îndreaptă înspre a nu fi dat jos de la putere imediat ce războiul se încheie sau chiar înainte de asta”, potrivit lui Olmert.

„Te-ai aștepta de la el să vorbească acum despre faza a doua și faza a treia. El nu este sigur că va supraviețui politic acestei faze”, a precizat fostul premier israelian.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani