Israelul controlează toată granița terestră a Fâșiei Gaza. Armata a preluat coridorul Philadelphi și complică relațiile cu Egiptul

Data actualizării: Data publicării:
tancuri israeliene
Armata Israelului a anunțat că deține controlul „operațional” al zonei tampon de la granița Egiptului. FOTO: Profimedia Images

Armata Israelului a anunțat că deține controlul „operațional” al zonei tampon de la granița Egiptului, o mișcare care riscă să complice relațiile cu Cairo, în contextul ofensivei asupra Rafah, scrie The Guardian, care citează o declarație a purtătorului de cuvânt al armatei IDF Daniel Hagari.

Astfel, Israelul deține controlul efectiv asupra întregii granițe terestre a Fâșiei Gaza. 

Hagari a transmis într-o declarație de presă televizată, că forțele israeliene au câștigat controlul „operațional” asupra Coridorului Philadelphi, acesta fiind numele de cod folosit de armata israeliană pentru coridorul lung de 14 km de-a lungul singurei granițe a Fâșiei Gaza cu Egiptul .

Hagari nu a precizat la ce se referă controlul „operațional”, dar un oficial militar israelian a spus că sunt „urme de bocanci israelieni pe pământ” de-a lungul unor părți ale coridorului. Granița cu Egiptul a fost singura graniță terestră a Gazei pe care Israelul nu o controlase în mod direct.

„Coridorul Philadelphi a servit drept linie de oxigen pentru Hamas, iar gruparea o folosea în mod constant pentru a introduce arme în Gaza”, a spus Hagari, care a susținut că trupele „au găsit aproximativ 20 de tuneluri” în zonă.

Israel Says It Controls Corridor On Gaza-Egypt Border
Armata Israelului a anunțat că deține controlul „operațional” al zonei tampon de la granița Egiptului. FOTO: Profimedia Images

Agenția de știri Al-Qahera News a raportat că o „sursă egipteană la nivel înalt” a spus că Israelul face acuzații despre tuneluri care s-ar afla sub granița Egiptului cu Gaza ca să își justifice ofensiva asupra Rafah. „Nu e niciun adevăr în rapoartele presei israeliene despre existența tunelurilor la granița egipteană cu Gaza”, a declarat sursa pentru Al-Qahera. „Israelul folosește aceste acuzații pentru a justifica continuarea operațiunii asupra orașului palestinian Rafah și prelungirea războiului în scopuri politice”.

Egiptul a declarat anterior că, începând din 2013, a distrus sute de tuneluri transfrontaliere cu Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a declarat că confiscarea coridorului Philadelphi ar fi în concordanță cu operațiunea terestră „limitată” despre care oficialii israelieni au informat administrația  Biden. „Când ne-au informat cu privire la planurile lor pentru Rafah, au inclus deplasarea de-a lungul acelui coridor și în afara orașului pentru a pune presiune asupra Hamas în oraș”, a declarat Kirby miercuri reporterilor.

Coridorul Philadelphi face parte dintr-o zonă demilitarizată mai mare de-a lungul ambelor părți ale întregii granițe dintre Israel și Egipt. Conform unui acord de pace, fiecăruia îi este permis să desfășoare doar un număr mic de trupe sau polițiști de frontieră în zonă. La momentul acordului, trupele israeliene controlau Gaza.

La începutul acestei luni, Israelul și Egiptul s-au implicat într-o dispută diplomatică după ce Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au preluat controlul punctului de trecere Rafah. Capturarea coridorului e un semn că Israelul a înaintat în ofensiva sa în sudul Gazei și amenință și mai mult relațiile cu Egiptul.

Miercuri, Israelul a trimis tancuri în Rafah, în ciuda ONU care a cerut oprirea imediată a atacului asupra orașului.

Pe măsură ce Israelul și-a extins ofensiva la Rafah, un oficial israelian de top a spus că războiul Israelului cu Hamas ar putea dura până la sfârșitul anului.

Consilierul pentru securitate națională, Tzachi Hanegbi, a declarat la postul de radio public Kan că „se așteaptă la încă șapte luni de luptă” pentru a distruge capacitățile militare și de guvernare ale Hamas și ale grupului militant al Jihadului Islamic.
„Armata își atinge obiectivele, dar [a] spus încă de când și-a prezentat panul în cabinetul de război că războiul va fi lung”, a spus el. „Au spus că 2024 va fi un  an de război.”

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale