Israelul a decis să amâne campania de vaccinare anticoronavirus a peste 120.000 de palestinieni cu permise de muncă în teritoriul israelian şi în coloniile evreieşti din Cisiordania ocupată, informează Agerpres.
Campania „a fost amânată până la o nouă dată din cauza unor întârzieri de ordin administrativ”, a informat COGAT, organism militar israelian care gestionează chestiunile civile în teritoriile palestiniene ocupate.
Serviciul de urgenţe al Israelului, Magen David Adom (MDA, echivalentul Crucii Roşii) a administrat joi prima doză de vaccin unui număr de 700 de palestinieni din Cisiordania, demers pe care COGAT l-a descris drept un test-pilot înainte de demararea propriu-zisă a campaniei.
Pe fondul unei intense campanii de vaccinare în Israel, funcţionari din Ministerul Sănătăţii trag semnale de alarmă de câteva săptămâni cu privire la necesitatea de a sprijini vaccinarea populaţiei din Cisiordania, strâns conectată cu Israelul, pentru a garanta imunitatea colectivă.
Peste 120.000 de palestinieni din Cisiordania sosesc zilnic în Israel sau în colonii, unde marea lor majoritate lucrează în sectorul industrial sau în construcţii.
ONU: Israelul are responsabilitatea „legală şi morală” în calitate de „putere de ocupaţie” să-i vaccineze pe palestinieni
În plus, ONU şi organizaţiile neguvernamentale internaţionale şi locale atrag atenţia că Israelul are o responsabilitate „legală şi morală” în calitate de „putere de ocupaţie” de a facilita vaccinarea palestinienilor din Gaza şi Cisiordania.
În Israel, cu o populaţie de nouă milioane de locuitori, peste 50% dintre cetăţeni au primit deja prima doză de vaccin, iar 3,6 de milioane au primit-o şi pe cea de-a doua.
Confruntată cu o creştere a numărului de îmbolnăviri, Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) a administrat în Cisiordania 90% dintre cele 9.800 de doze pe care le-a avut la dispoziţie, în principal personalului sanitar, dar şi unor lideri politici, ceea ce a generat critici dure din partea populaţiei locale, ce numără circa 3 milioane de oameni.
Gaza, cu peste două milioane de locuitori, dispune de 22.000 de doze de vaccin (20.000 de doze donate de Emiratele Arabe Unite şi 2.000 de doze donate de ANP) şi a început campania de vaccinare la finele lui februarie în rândul personalului medical, a bolnavilor cronici şi a pacienţilor care au suferit transplanturi.
Editor : M.L.