ISIS a vândut măști false în SUA pentru a strânge fonduri destinate finanțării atacurilor teroriste

Data actualizării: Data publicării:
isis teroristi
Foto: Profimedia Images

Printr-o escrochierie online, grupurile teroriste din Orientul Mijlociu au vândut măști false la spitale, case de îngrijire și unități de intervenție. Teroriștii au mai folosit și rețelele sociale și criptomonede pentru a strânge bani pentru arme și operațiuni teroriste, informează CBS, potrivit Mediafax.

Autoritățile americane au confiscat 2 milioane de dolari și peste 300 de conturi de criptomonede.

Grupurile teroriste din Orientul Mijlociu şi-au ales ca victime unităţile de intervenţie de urgenţă americane într-o escrocherie online, au declarat miercuri procurorii federali. Se presupune că grupurile încearcă să strângă bani oferind echipamente de protecţie personală necorespunzătoare într-un moment de penurie disperată, pe fondul pandemiei.

ISIS se pare că a folosit site-ul facemaskcenter.com pentru a comercializa măşti false de tip N-95, potrivit unui înalt oficial al Departamentului de Justiţie. Se pare că între obiectivele lor s-au numărat spitale, case de îngrijire medicală şi unităţi de intervenţie de urgenţă.

„Au o operaţiune sofisticată online şi aici au transformat acea operaţiune pentru crearea acestor site-uri web falsificate pentru a obţine bani pentru finanţarea terorismului. Iar oamenii se gândeau că plătesc pentru o mască de care aveau nevoie”, a declarat pentru CBS News procurorul general adjunct al Direcţiei de Securitate Naţională, John Demers.

Un înalt oficial al Departamentului de Justiţie a declarat pentru CBS News că frauda ISIS COVID-19 este „doar o mică parte” din activitatea infracţională generală, concepută pentru a răspândi teama de virus.

Anchetatorii de la Departamentul de Justiţie, FBI, Securitate Naţională şi Agenţia de Administrare Fiscală au descoperit, de asemenea, că teroriştii de la Al-Qaida şi Hamas au folosit reţelele de socializare şi criptomonede pentru a strânge bani pentru arme şi operaţiuni, acesta fiind cel mai mare caz de acest gen.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri