Iranul a anunțat, luni, că eliminarea sancțiunilor economice impuse împotriva sa de guvernul Statelor Unite este o condiție esențială pentru reînființarea acordului nuclear din 2015, în condițiile în care țările occidentale încearcă să prevină Teheranul din a obține arma nucleară, relatează Reuters.
Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al diplomației iraniene, în cadrul unei conferințe de presă. Conform acestuia, negocierile de la Viena pentru reînființarea acordului se vor relua de marți.
Vineri, Statele Unite au restabilit excepții la sancțiuni prin care se permite cooperarea internațională în domeniul nuclear cu Iranul pentru proiecte menite să îngreuneze capacitatea Iranului de a-și folosi siturile pentru a dezvolta arme de distrugere în masă.
Un oficial de la Departamentul de Stat a spus, însă, că acesta nu este un semnal că SUA sunt pregătite să ajungă la un acord pentru eliminarea sancțiunilor.
„Problema eliminării sancțiunilor reprezintă linia roșie a Iranului în aceste negocieri. Washington-ul a decis să facă un pas care nu are niciun impact asupra situației economice a Iranului. Un guvern american responsabil ar trebui să revină în acord și să-și respecte obligațiile”, a spus Saeed Khatibzadeh.
Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, a descris, duminică, decizia SUA drept „bună, dar insuficientă”.
SUA și Iran su purtat opt runde de negocieri indirecte din aprilie 2021, la Viena, într-o încercare de a reînființa acordul semnat în 2015 de administrația Obama, și părăsit de administrația Trump. Acordul din 2015 era menit să prevină Iranul din a dezvolta arma nucleară.
Iranul deține rezerve însemnate de uraniu îmbogățit și este la un pas de a obține tipul de uraniu de care ar avea nevoie pentru a produce arme nucleare. De asemenea, iranienii au instalat sute de centrifuge performante și au reluat activitatea de îmbogățire a uraniului în centrale subterane.
Inspectorii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică au spus că iranienii le-au limitat accesul în centralele nucleare care se află sub monitorizare.
Editor : Adrian Dumitru