Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui Ebrahim Raisi. Răspunsul americanilor

Data actualizării: Data publicării:
Iranian President Raisi dies in helicopter crash
Epava carbonizată a elicopterului care s-a prăbușit duminică, în care se aflau președintele Ebrahim Raisi, ministrul de externe Hossein Amirabdollahian și alți șase pasageri și membri ai echipajului, a fost găsită luni dimineața. Sursa foto: Profimedia Images

Statele Unite au transmis că le-a fost solicitat ajutorul de către Iran după prăbușirea elicopterului prezidențial, duminică, accident în care președintele Ebrahim Raisi și mai mulți oficiali iranieni au fost uciși. Solicitarea iranienilor, care consideră Statele Unite și Israelul drept adversarii săi principali, a fost dezvăluită de Departamentul de Stat în cadrul unei conferințe de presă.

SUA au dezvăluit luni că nu au putut, în mare parte din motive logistice, să accepte cererea de asistență primită de la iranieni, informează Reuters.

"Ni s-a cerut asistență de către guvernul iranian. Le-am transmis că le vom oferi asistență, așa cum am face ca răspuns la orice cerere a unui guvern străin aflat în acest tip de situație", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, reporterilor.

„În cele din urmă, în mare parte din motive logistice, nu am putut oferi această asistență”, a mai spus Miller, fără a da detalii.

Epava carbonizată a elicopterului care s-a prăbușit duminică, care îi transporta pe președintele Ebrahim Raisi, ministrul de externe Hossein Amirabdollahian și alți șase pasageri și membri ai echipajului, a fost găsită luni dimineața, după o căutare peste noapte în condiții meteo nefavorabile și pe un teren dificil.

Iranul încă nu a furnizat nicio poziție oficială cu privire la cauza prăbușirii elicopterului Bell 212, produs de SUA, în munții din apropierea graniței cu Azerbaidjan.

Întrebat dacă este îngrijorat de faptul că Teheranul ar putea da vina pe Washington, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a spus că SUA „nu au avut niciun rol în acel accident”.

„Nu pot să speculez care ar fi putut fi cauza”, a adăugat el.

Accidentul are loc într-un moment în care tot mai multe voci se opun conducerii din Iran după o serie de crize politice, sociale și economice. În plus, conducătorii clericali ai Iranului se confruntă cu presiuni internaționale mari îndreptate împotriva programului nuclear disputat al Teheranului și a aprofundării legăturilor militare cu Rusia în timpul războiului din Ucraina.

Cu toate acestea, Lloyd Austin a respins faptul că prăbușirea elicopterului prezidențial ar putea avea implicații imediate asupra securității în Orientul Mijlociu.

„Nu văd neapărat vreun impact mai larg, regional asupra securității în acest moment”, a spus el.

Conform constituției, noi alegeri prezidențiale trebuie să aibă loc în 50 de zile, în Iran.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri