Iran a aprovizionat Rusia cu sute de rachete balistice. Livrările au început în ianuarie și vor continua
Iranul a furnizat Rusiei un număr mare de rachete balistice puternice sol-sol, au declarat șase surse pentru Reuters, fiind o dovadă clară a evoluției cooperării militare dintre cele două țări sancționate de SUA și Uniunea Europeană.
Cele aproximativ 400 de rachete trimise de Iran Rusiei includ multe din familia Fateh-110 de arme balistice cu rază scurtă de acțiune, cum ar fi Zolfaghar, au declarat trei surse iraniene. Această rachetă mobilă rutieră este capabilă să lovească ținte la o distanță cuprinsă între 300 și 700 km, spun experții.
Livrările au început la începutul lunii ianuarie, după ce un acord a fost finalizat în cadrul întâlnirilor de la sfârșitul anului trecut între oficialii militari și de securitate iranieni și ruși care au avut loc la Teheran și Moscova, a declarat una dintre sursele iraniene.
Un oficial militar iranian - care, ca și celelalte surse, a cerut să nu fie identificat din cauza sensibilității informațiilor - a spus că au fost cel puțin patru transporturi de rachete și că vor fi mai multe în săptămânile următoare. El a refuzat să ofere detalii suplimentare.
Un alt oficial iranian a spus că unele dintre rachete au fost trimise în Rusia cu o navă prin Marea Caspică, în timp ce altele au fost transportate cu avionul.
„Vor fi mai multe transporturi”, a spus al doilea oficial iranian. „Nu există niciun motiv să o ascundem. Avem voie să exportăm arme în orice țară dorim”.
Ce spun americanii
Restricțiile Consiliului de Securitate al ONU privind exportul Iranului de rachete, drone și alte tehnologii au expirat în octombrie. Cu toate acestea, Statele Unite și Uniunea Europeană au păstrat sancțiunile asupra programului de rachete balistice al Iranului, pe fondul îngrijorărilor legate de exporturile de arme către reprezentanții săi din Orientul Mijlociu și către Rusia.
O a patra sursă, familiarizată cu subiectul, a confirmat că Rusia a primit recent un număr mare de rachete de la Iran, fără a oferi detalii suplimentare.
Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a declarat la începutul lunii ianuarie că Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că Rusia este aproape de a achiziționa arme balistice cu rază scurtă de acțiune de la Iran, pe lângă rachetele deja obținute din Coreea de Nord.
Un oficial american a declarat pentru Reuters că Washingtonul are dovezi că discuțiile au avansat în mod activ, dar nicio indicație că au avut loc livrări.
Procurorul superior al Ucrainei a declarat vineri că rachetele balistice furnizate de Coreea de Nord Rusiei s-au dovedit nesigure pe câmpul de luptă, doar două din 24 de rachete atingându-și ținta. Și Moscova și Phenianul au negat că Coreea de Nord a furnizat Rusiei muniții folosite în Ucraina.
În schimb, Jeffrey Lewis, expert la Institutul de Studii Internaționale Middlebury din Monterey, a spus că familia de rachete Fateh-110 și Zolfaghar sunt arme de precizie.
„Sunt de obicei îndreptate către ținte de mare valoare care necesită daune precise”, a spus Lewis, adăugând că 400 de muniții ar putea provoca daune considerabile. El a observat, însă, că bombardamentele rusești au fost deja „destul de brutale”.
Întârzierea ajutorului SUA slăbește apărarea Ucrainei
O sursă militară ucraineană a declarat pentru Reuters că Kievul nu a înregistrat nicio utilizare a rachetelor balistice iraniene de către forțele ruse.
Fostul ministru ucrainean al apărării Andrii Zahorodniuk a spus că Rusia dorește să-și suplimenteze arsenalul de rachete într-un moment în care întârzierile în aprobarea unui pachet major de ajutor militar al SUA în Congres au lăsat Ucraina fără muniție și alte materiale.
„Lipsa sprijinului SUA înseamnă penurie de apărare aeriană la sol în Ucraina. Așa că vor să acumuleze o masă de rachete și să spargă apărarea aeriană ucraineană”, a declarat Zahorodniuk, care conduce Centrul pentru Strategii de Apărare din Kiev, un think tank de securitate care sfătuiește guvernul.
Kiev a cerut în mod repetat Teheranului să nu mai furnizeze drone Shahed Rusiei, care au devenit un element de bază al atacurilor la distanță lungă ale Moscovei asupra orașelor și infrastructurii ucrainene, alături de o serie de rachete.
Forțele aeriene ucrainene au declarat în decembrie că Rusia a lansat 3.700 de drone Shahed în timpul războiului, care pot zbura sute de kilometri și pot exploda la impact. Ucrainenii le numesc „mopede” din cauza sunetului distinctiv al motoarelor lor; apărarea antiaeriană doboară zeci în fiecare săptămână.
Iranul a negat inițial că a furnizat drone Rusiei, dar câteva luni mai târziu a declarat că a furnizat un număr mic înainte ca Moscova să declanșeze războiul împotriva Ucrainei în 2022.
„Cei care acuză Iranul că furnizează arme uneia dintre părțile din războiul din Ucraina fac acest lucru în scopuri politice”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, întrebat despre livrarea de drone de către Teheran în Rusia. „Nu am dat nicio dronă pentru a lua parte la acel război”.
Rob Lee, a cercetător senior la Foreign Policy Research Institute, un think tank din Philadelphia, a declarat că o aprovizionare dcu rachete Fateh-100 și Zolfaghar din Iran ar oferi Rusiei un avantaj și mai mare pe câmpul de luptă.
„Ar putea fi folosite pentru a lovi ținte militare în operațiuni de adâncime, iar rachetele balistice sunt mai greu de interceptat pentru apărarea aeriană ucraineană”, a spus Lee.
Aprofundarea legăturilor Teheran – Moscova
Conducătorii clericali de linie dură ai Iranului au căutat în mod constant să aprofundeze legăturile cu Rusia și China, mizând pe faptul că ar ajuta Teheranul să reziste sancțiunilor americane și să pună capăt izolării sale politice.
Cooperarea în domeniul apărării dintre Iran și Rusia s-a intensificat de când Moscova a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina, în februarie 2022.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, s-a întâlnit cu şeful Forţei Aerospaţiale a Gărzilor Revoluţionare a Iranului, Amirali Hajizadeh, la Teheran în septembrie, când dronele, rachetele şi sistemele de apărare aeriană ale Iranului au fost expuse de iranieni pentru oficialul rus, a informat presa de stat iraniană.
Iar luna trecută, Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că se așteaptă ca președintele Vladimir Putin și omologul său iranian Ebrahim Raisi să semneze în curând un nou tratat de cooperare amplu, după discuțiile de la Moscova în decembrie.
„Acest parteneriat militar cu Rusia a arătat lumii capacitățile de apărare ale Iranului”, a spus oficialul militar. „Nu înseamnă că luăm partea Rusiei în conflictul din Ucraina”.
Care este miza cooperării militare dintre Iran și Rusia
Miza este mare pentru conducătorii clericali ai Iranului pe fondul războiului dintre Israel și grupul islamist palestinian Hamas, care a izbucnit după 7 octombrie 2023. Aceștia se confruntă, de asemenea, cu o disidență locală tot mai mare din cauza problemelor economice și a restricțiilor sociale.
În timp ce Teheranul încearcă să evite o confruntare directă cu Israelul care ar putea atrage în Statele Unite, aliații săi în Axa Rezistenței - inclusiv Hezbollah din Liban și Houthi din Yemen - au atacat ținte israeliene și americane.
Un diplomat occidental informat pe această temă a confirmat livrarea de rachete balistice iraniene către Rusia în ultimele săptămâni, fără a oferi mai multe detalii.
El a spus că națiunile occidentale sunt îngrijorate de faptul că transferul reciproc de arme între Rusia și Iran ar putea să întărească poziția acestora în orice posibil conflict cu Statele Unite și Israel.
Iranul a declarat în noiembrie că a finalizat aranjamentele pentru ca Rusia să îi furnizeze avioane de luptă Su-35, elicoptere de atac Mi-28 și avioane de antrenament pentru piloți Yak-130.
Analistul Gregory Brew de la Eurasia Group, o companie de consultanță privind riscul politic, a declarat că Rusia este un aliat de conveniență pentru Iran.
„Relația este tranzacțională: în schimbul dronelor, Iranul se așteaptă la mai multă cooperare în materie de securitate și armament avansat, în special avioane moderne”, a spus el.
Editor : M.I.
- Etichete:
- rusia
- iran
- rachete balistice
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News