Investigație în presa norvegiană despre sclavi nord-coreeni folosiți la ridicarea noului stadion Zenit Sankt Petersburg

Data actualizării: Data publicării:
zenit

Timp de un deceniu, autoritățile din Sankt Petersburg – supranumit „fereastra europeană” a Federației Rusiei, orașul de baștină al lui Vladimir Putin – au lucrat la construcția noului stadion-mamut al echipei Zenit, care urmează să găzduiască meciuri din cadrul Cuperi Mondiale 2018. Un proiect umbrit de spectul corupției și al sclaviei moderne, se arată într-o investigație a publicației sportive norvegiene Josimar.

zenit

Inaugurat în această lună, noul Zenit Arena se dorește o veritabilă fortăreață a fotbalului rusesc. Numai că între doleanța heirupistă din planul arhitectural și realitatea de pe teren există un defazaj semnificativ: sistemul electric este vulnerabil, gazonul este uscat, iar unele porțiuni din armătura de beton prezintă deja fisuri.

În 2006, conducerea clubului Zenit Sankt Petersburg, antrenat de Mircea Lucescu, a decis să construiască un nou stadion. Construcția a debutat în 2007. După zece ani, nota de plată, trecută prin mai multe revizuiri de cheltuieli, s-a dovedit a fi una usturătoare: 670 de milioane de euro. Un fost guvernator al Sankt Petersburgului a fost arestat pentru deturnarea a 50 de milioane de ruble rusești prin intermediul unui contract privind instalarea unor ecrane uriașe pe stadion.

„Singura explicație pentru această creștere dramatică a cheltuielilor este corupția. Un alt motiv este acela că descrierile din proiect au fost redactate abia după ce lucrările au fost efectuate. De asemenea, bugetele au fost făcute după ce banii au fost cheltuiți – pentru a acoperi urma banilor dispăruți”, descrie situația Dmitri Sukharev, reprezentant al organizației non-guvernamentale Transparency International.

Publicația norvegiană conectează piesele unui peisaj muncitoresc sinistru. Lucrările la construcția stadionului au creat un „malaxor” al migrației economice, cu mii de muncitori din state precum Republica Moldova, Uzbekistan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Belarus sau Ucraina. Și mai ales din Coreea de Nord. „Nimeni nu dă doi bani pe lege, pe contracte. Muncitorii migranți nu au drepturi”, mai spune Dmitri Sukharev. 

Firma care a dat tonul pentru infuzia de forță de muncă nord-coreeană a fost „Seven Suns”, o companie cunoscută pentru locuințele de lux construite pe placul bogătașilor din Sankt Petersburg. Prima dată au fost 50 de muncitori din Coreea de Nord, apoi numărul a crescut treptat, pe măsură ce alte firme subcontractate pentru construcția stadionului au observat că muncitorii nord-coreeni dădeau dovadă de o capacitate impresionantă de muncă.

Un personaj pe nume Pavel, manager de proiect al uneia dintre filmele subcontractate, le-a povestit jurnaliștilor norvegieni că, într-o zi, la ușa biroului său s-a prezentat un intermediar nord-coreean cu o ofertă: „A spus că ne putea face rost de 100 de muncitori nord-coreeni pricepuți care erau gata oricând să muncească non-stop. Prețul cerut era de 6 milioane de ruble. 4 milioane urmau să fie trimise Guvernului din Coreea de Nord. Restul banilor ar fi urmat să fie împărțiți între el și muncitorii săi. Muncitorilor le-ar fi revenit 600 de ruble pe zi. Am refuzat”.

Cât timp au durat lucrările, muncitorii nord-coreeni au trăit în containere de marfă plasate într-o zonă cu acces restricționat de lângă stadion, îngărduită cu sârmă ghimpată, având toate caracteristicile unei colonii de muncă forțată. Jurnaliștii scriu și despre existența unor câini ținuți în lesă de gardieni.  

„Sunt ca niște roboți. Nu știu altcea decât muncă, muncă, muncă. Lucrează de la 7 dimineața și până la miezul nopții. În fiecare zi. Nu se opresc niciodată. Sunt muncitori buni, dar arată foarte nefericiți. Nu au viață”, a mai explicat Pavel.

Andrey Yakinov, avocat și antropolog, descrie în felul următor tratamentul care le este aplicat muncitorilor nord-coreeni: „Sunt supravegheați aproape continuu. Au un contact foarte mic cu ceilalți. Primesc foarte puțini bani. Nu există sfârșit pentru sarcinile umilitoare care le sunt date. Sunt muncitori necalificați, cunosc puțin sau aproape deloc instrumentele de muncă modernă. Când sunt recrutați, li se promit rații mai mari de orez și recunoștința veșnică a lui Kim Jong-un”.  

Pe 17 aprilie, organizațiile non-guvernamentale Comitetul Helsinki din Novergia și Comitetul de Asistență Civică din Moscova au trimis o scrisoare deschisă președinților FIFA și UEFA, cerându-le demararea de urgență a unei investigații privind utilizarea abuzivă de forță de muncă nord-coreeană pe șantierul stadionului Zenit.

Citiți și: Regimul nord-coreean face avere „vânzând” muncitori. Ce a relevat o anchetă în Polonia

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...