Inundaţiile istorice care s-au produs în ultimele zile în mai multe regiuni din Rusia şi Kazahstan provoacă o situaţie „critică” în oraşul rusesc Orenburg, a declarat vineri primarul acestuia, informează AFP, potrivit Agerpres. Peste o sută de mii de locuitori au fost evacuați din cauza situaţiei periculoase.
„O sirenă răsună în oraş. Nu este vorba despre o alarmă de exerciţiu. O evacuare masivă este în curs de desfăşurare”, a declarat Serghei Salmin, primarul acestui oraş cu o jumătate de milion de locuitori, situat în regiunea Munţilor Urali.
„Situaţia este critică, nu pierdeţi timpul!”, a adăugat el într-un mesaj pe Telegram, cerându-le localnicilor să îşi părăsească imediat locuinţele.
Nivelul fluviului Ural, care continuă să crească, la fel ca nivelurile altor cursuri de apă din regiune, a ajuns de acum la 11,43 de metri, fiind cu doi metri peste pragul considerat "critic" de către autorităţi.
Inundaţiile au fost cauzate de ploile abundente asociate cu creşterea temperaturilor, topirea accentuată a zăpezii şi ruperea podurilor de gheaţă care acoperă râurile şi fluviile pe timpul iernii.
Imaginile difuzate de autorităţile municipale joi seară arată dimensiunea pagubelor. În anumite locuri, doar acoperişurile caselor se mai văd deasupra apelor revărsate.
În Orenburg, capitala regiunii omonime care este frontalieră cu Kazahstanul, nivelul apei ar trebui să continue să crească şi să atingă valoarea maximă vineri sau sâmbătă, a declarat un oficial regional, Serghei Balikin, pentru agenţia de presă Ria Novosti.
În Siberia occidentală, nivelul râului Ichim a crescut de asemenea, au precizat autorităţile din regiunea Tiumen. Joi, un oficial local a precizat că nivelurile maxime pentru acest curs de apă şi pentru râul Tobol nu vor fi atinse decât în jurul perioadei 23-25 aprilie.
Evacuări
Peste 10.700 de persoane au fost evacuate în regiunea Orenburg, unde circa 11.700 de case sunt inundate, conform autorităţilor regionale ruse.
Alte persoane au trebuit să fie evacuate în regiunea Kurgan, situată la est, şi în regiunea Tomsk, unde debitul impresionant al râului Tom ameninţă mai multe sate.
În total, peste 100.000 de persoane au fost obligate să îşi părăsească locuinţele, în principal în Kazahstan.
De partea rusă, autorităţile au oferit puţine informaţii despre numărul total al evacuărilor ordonate.
În schimb, oficialii locali au dat asigurări că situaţia se ameliorează în Orsk, al doilea oraş ca mărime din regiunea Orenburg, ce a fost inundat după ruptura unui dig, afirmând că nivelul fluviului Ural care traversează localitatea este în scădere.
Protestele, rare în Rusia din cauza represiunilor puternice, au izbucnit luni, locuitorii protestând faţă de modul în care a fost gestionată această criză de către autorităţile locale.
În pofida protestelor şi a gravităţii situaţiei, nicio deplasare a preşedintelui Vladimir Putin nu a fost până acum anunţată în regiunile afectate de inundaţii.
Nicio legătură nu a fost stabilită cu schimbările climatice, dar, potrivit unor oameni de ştiinţă, încălzirea planetei noastre favorizează evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi precipitaţiile abundente, aflate la originea inundaţiilor.