Albania se îndreaptă împotriva TikTok cu o nouă interdicție - o măsură care ar putea atrage atenția Bruxelles-ului, în timp ce țara se străduiește să treacă pragul de protecție a drepturilor civile pentru a adera la Uniunea Europeană, scrie Politico.
Prim-ministrul albanez Edi Rama a anunțat la sfârșitul lunii decembrie că va „bloca TikTok timp de un an”. Decizia sa a fost alimentată de indignarea provocată de înjunghierea mortală a unui tânăr de 14 ani în noiembrie, în urma unei serii de discuții pe care adolescentul le-a avut pe rețelele de socializare. După înjunghiere, pe TikTok au apărut videoclipuri cu tineri care își exprimau sprijinul pentru crimă.
Decizia se bazează pe un „model foarte deranjant” pe TikTok, a declarat Rama pentru Politico - și ține cont de preocupările tot mai mari cu privire la impactul social media asupra sănătății mintale și siguranței tinerilor.
Dar interdicția creează suspiciuni în rândul politicienilor din opoziție și al observatorilor drepturilor omului.
„Este un act pur electoral și [un] abuz de putere pentru a suprima libertatea de exprimare în Albania”, a declarat Ina Zhupa, un deputat albanez din opoziție.
Ruslan Stefanovlan, director de programe la Centrul pentru Studiul Democrației din Sofia, a declarat că acuzarea TikTok pentru tragedie „este o mișcare populistă tipică”. Lipsa unui proces echitabil sau a unor dovezi solide care să susțină interdicția planificată este emblematică pentru corupția sistemică și slăbiciunile instituționale ale țării, a declarat Stefanovlan.
Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat că nu a găsit „nicio dovadă că autorul sau victima aveau conturi TikTok, iar mai multe rapoarte au confirmat de fapt [că] videoclipurile care au condus la aceste incidente au fost postate pe o altă platformă, nu pe TikTok”.
Interzicerea planificată a TikTok va atrage probabil atenția Bruxelles-ului, unde oficialii Uniunii Europene evaluează respectarea de către Albania a standardelor UE privind statul de drept și libertățile fundamentale.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că executivul UE a „luat act” de planul Albaniei de a bloca TikTok și a numit-o „o decizie suverană”.
„În UE”, a subliniat declarația, „orice interdicție a serviciilor digitale poate fi considerată ca ultimă soluție în legătură cu o încălcare a obligațiilor de transparență și de responsabilitate prevăzute de lege, nu ca răspuns la probleme individuale și bucăți de conținut online”.
UE desfășoară propria anchetă în temeiul Legii privind serviciile digitale, „inclusiv în ceea ce privește evaluarea și atenuarea riscurilor pentru bunăstarea fizică și psihică a utilizatorilor”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Comisia Europeană evaluează în prezent statul de drept și drepturile civile în Albania în vederea aderării sale la UE - unul dintre cele mai importante obiective politice ale lui Rama.
Albania este țară candidată la UE din 2014 și și-a deschis oficial procesul de aderare în 2022, cu o primă rundă de negocieri care a avut loc în octombrie anul trecut. Rama vizează aderarea deplină la UE până în 2030.
Premierul albanez a insistat asupra faptului că interdicția TikTok nu a fost provocată de un „incident izolat”, că a fost aliniată la dorințele marii majorități a părinților și că a făcut parte dintr-un plan mai amplu de a face școlile mai sigure, care a fost elaborat împreună cu școlile, profesorii și părinții.
Biroul lui Rama nu a oferit detalii tehnice cu privire la modul și momentul în care interdicția va fi pusă în aplicare. Prim-ministrul a declarat în decembrie că guvernul său a făcut „toate cercetările tehnologice” și va avea nevoie de șase până la opt săptămâni pentru a se asigura că TiKTok nu mai este accesibil în Albania.
„Libertatea de exprimare și oportunitățile de marketing nu vor înceta să existe fără TikTok”, a declarat Rama pentru Politico.
Editor : B.E.