Interzicerea adopțiilor pentru cuplurile homosexuale din Ungaria este criticată de Comisia de la Veneția

Data publicării:
persoanele cu steag LGBT se țin de mână
Comisia de la Veneţia recomandă Budapestei să garanteze principiul nediscriminării, adică să nu limiteze adopţiile pe motive de orientare sexuală sau identitate de gen. Sursă foto: Getty Images

Comisia de la Veneţia, organul consultativ al Consiliului Europei în materie constituţională, vede o „posibilă discriminare'' în noul cadru legal din Ungaria care permite adopţiile numai în cazul cuplurilor heterosexuale căsătorite şi nu recunoaşte identitatea persoanelor transgender, consemnează marţi agenţia EFE.

Într-o opinie publicată marţi, Comisia de la Veneţia scrie că reforma constituţională intrată în vigoare în Ungaria în decembrie „nu trebuie folosită ca ocazie pentru a deroga de la legile existente asupra protecţiei persoanelor care nu sunt heterosexuale sau pentru a revizui aceste legi în sens contrar'', transmite Agerpres.

Guvernul condus de Viktor Orban a adoptat această revizuire a Constituţiei maghiare, care cuprinde dispoziţii asupra căsătoriei şi familiei, orientării sexuale, identităţii de gen şi educaţiei copiilor.

Comisia de la Veneţia admite, însă, că decizia privind definirea căsătoriei ca fiind numai uniunea între un bărbat şi o femeie, inclusă în această reformă constituţională, „revine statului ungar şi legislatorului său''.

Noul cadru legal ungar prevede că numai cuplurile căsătorite pot adopta copii, cu posibilitatea ca, prin excepţie, adopţiile să poată fi făcute şi de persoanele singure, cu condiţia unei aprobări punctuale din partea ministrului pentru afaceri familiale.

Cu privire la acest aspect, Comisia de la Veneţia recomandă Budapestei „să stabilească criterii clare care să limiteze noua putere discreţionară a ministrului'' şi să garanteze principiul nediscriminării, adică să nu limiteze adopţiile pe motive de orientare sexuală sau identitate de gen.

Aceeaşi comisie mai susţine că imposibilitatea din punct de vedere constituţional de a recunoaşte legal genul persoanelor transsexuale sau intersexuale „este incompatibilă cu standardele internaţionale privind drepturile omului'' şi generează o discriminare din motive de orientare sexuală şi identitate de gen.

Ea mai cere guvernului ungar o derogare de la amendamentul care prevede că „Ungaria va proteja dreptul copiilor la o identitate proprie corespunzătoare sexului din naştere'' şi să le garanteze în acest sens persoanelor transgender dreptul la noua lor identitate de gen, diferită de cea de la naştere.

Comisia de la Veneţia „s-a alăturat seriei de atacuri internaţionale împotriva Ungariei'' şi „recită propaganda stângii şi a lui George Soros'', a reacţionat după publicarea acestei opinii secretarul de stat ungar Zoltan Kovacs, potrivit agenţiei MTI.

„Ungaria protejează instituţia căsătoriei ca fiind una între un bărbat şi o femeie, precum şi familia, baza supravieţuirii naţiunii'', a indicat acesta.

La rândul ei, ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, aşteptată să participe miercuri în Parlamentul European la o dezbatere pe tema recentei legi ungare împotriva promovării homosexualităţii în şcoli, a declarat că „remarcile crude, antidemocratice'' făcute de liderii unor state membre ale UE împotriva acestei legi „au trecut linia roşie''.

La summitul european din 24-25 iunie premierul Viktor Orban a fost asaltat de criticile unor lideri vest-europeni faţă de respectiva lege pe care ei o consideră contrară valorilor europene şi care prevede că „pornografia şi conţinuturile ce reprezintă sexualitatea sau promovează devierea de la identitatea de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor cu vârste sub 18 ani''.

În timp ce premierul olandez, Mark Rutte, a estimat că, cu o asemenea lege, Ungaria „nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană'', preşedintele francez Emmanuel Macron a susţinut după summit că trebuie dusă o „bătălie culturală, o bătălie a civilizaţiilor'' împotriva unor state membre ale UE din Est unde au fost adoptate legi anti-LGBT.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri