Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, a declarat că a avut luni o „conversaţie personală foarte sinceră” cu omologul său maghiar, Peter Szijjarto, pe fondul dezacordurilor deschise pe care cele două ţări le au de la invazia Rusiei în Ucraina, relatează Reuters, preluată de news.ro.
Ungaria şi-a supărat aliaţii din NATO şi Uniunea Europeană prin menţinerea unor legături economice strânse cu Rusia şi a refuzat, de asemenea, să se alăture altor ţări occidentale în trimiterea de arme pentru a-şi ajuta vecinul.
La rândul său, Kievul a oprit în iunie fluxul de petrol de la Lukoil, care venea din Rusia şi tranzita teritoriul ucrainean către rafinăriile din Ungaria şi Slovacia, forţând compania MOL din Ungaria să renegocieze aprovizionarea prin Belarus şi Ucraina.
La o conferinţă de presă comună, Sîbiha a mulţumit Budapestei pentru susţinerea sancţiunilor UE împotriva Rusiei şi a declarat că Kievul este „angajat să dezvolte relaţii de bună vecinătate pragmatice şi previzibile”.
Dar, după ce ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat că Budapesta va sprijini orice iniţiativă care ar duce la pace în Ucraina, Sîbiha a adăugat punctual că speră că Ungaria va continua să sprijine „iniţiativele ucrainene” - referindu-se la planurile avansate de Kiev, care resping recunoaşterea oricăror câştiguri teritoriale ruseşti.
Szijjarto a declarat că Ungaria „ar dori ca Ucraina să se abţină pe viitor de la acele măsuri unilaterale luate recent care au reprezentat provocări speciale pentru aprovizionarea cu energie a Ungariei”, dar nu are niciun plan de a restricţiona fluxurile de gaze sau exporturile sale substanţiale de energie către Ucraina.
El a mai spus că Ungaria doreşte să participe la reconstrucţia Ucrainei.
Budapesta s-a confruntat, de asemenea, cu Kievul în legătură cu ceea ce consideră a fi limitări ale drepturilor celor 150.000 de etnici maghiari din vestul Ucrainei de a-şi folosi limba maternă. Kievul neagă existenţa unor astfel de restricţii, iar Sîbiha a declarat că ambele părţi au „observat o dinamică pozitivă în rezolvarea acestei probleme”.
Editor : M.L.