Întâlnire rară între șefii apărării din SUA şi China. Ce au vorbit Lloyd Austin și Dong Jun în prima lor discuție față-n față din 2022

Data actualizării: Data publicării:
ministrul chinez al apararii Dong Jun
Ministrul Apărării Naționale din China, Dong Jun, a amenințat că cei care susțin independența Taiwanului vor "sfârși în autodistrugere". FOTO Profimedia Images

Şefii apărării din SUA şi China au avut vineri o întâlnire personală rară, în contextul în care cele două puteri au o serie de fricțiuni într-un context de securitate controversat în Asia-Pacific, scrie CNN.

Întâlnirea dintre secretarul american al apărării Lloyd Austin şi ministrul chinez al apărării naţionale, amiralul Dong Jun, este prima faţă în faţă între cei doi şefi ai apărării, iar acestea au fost primele discuţii de acest fel ale lui Austin cu un omolog chinez de la sfârşitul anului 2022.

Şeful Pentagonului şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la activitatea militară a Chinei în timpul întâlnirii cu omologul său chinez, care a avut loc în Singapore, a anunţat Washingtonul.

"Secretarul american şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la recenta activitate provocatoare a Armatei Populare de Eliberare în jurul Strâmtorii Taiwan şi a subliniat că Republica Populară Chineză nu ar trebui să folosească tranziţia politică din Taiwan - parte a unui proces democratic normal şi de rutină - ca pretext pentru măsuri coercitive", a declarat într-un comunicat generalul-maior Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Întâlnirea, în marja unei conferinţe anuale de apărare din Singapore, a avut loc într-un context regional tensionat.

Beijingul - care deţine cea mai mare flotă din lume - continuă să îşi afirme în mod agresiv revendicările teritoriale disputate din mările Chinei de Est şi de Sud, în timp ce dezaprobă eforturile Washingtonului de a consolida legăturile de securitate cu aliaţi-cheie precum Japonia, Coreea de Sud şi Filipine.

La începutul acestei luni, China a organizat manevre militare majore în jurul Taiwanului, în urma învestirii noului preşedinte ales în mod democratic al insulei. Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, revendică insula autonomă ca fiind a sa, deşi nu a controlat-o niciodată.

De asemenea, în ultimele săptămâni, paza de coastă a Chinei a tras cu tunuri de apă şi a încercat să contracareze navele filipineze care operează în zonele disputate din Marea Chinei de Sud, ceea ce a alimentat tensiunile deja crescute cu un aliat al SUA din regiune.

Beijingul a criticat, de asemenea, ceea ce consideră a fi mişcări provocatoare între SUA şi aliaţii săi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Beijing condamnând joi desfăşurarea unui sistem american de rachete în timpul exerciţiilor militare din Filipine de luna trecută.

Potrivit CNN, Austin urma să îi prezinte lui Dong şi preocupările legate de sprijinul acordat de China Rusiei, după cum au declarat oficialii americani înainte de întâlnire. În ultimele săptămâni, Washingtonul a declarat că exporturile de produse cu dublă utilizare din China susţin baza industrială de apărare a Rusiei, ajutând-o în războiul în Ucraina, iar oficialii americani au avertizat Beijingul să nu furnizeze Rusiei niciun echipament letal.

Nu este de aşteaptat ca discuţiile dintre Austin şi Dong să înregistreze progrese substanţiale în vederea soluţionării problemelor persistente dintre cele două puteri. Dar întâlnirea lor este considerată de observatorii internaţionali ca fiind un pas pozitiv în direcţia consolidării dialogului care ar putea ajuta la evitarea unei comunicări greşite sau a unui incident militar care să ducă la un conflict.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Englezii au găsit adevăratul castel al lui Vlad Țepeș: Nu are nicio legătură cu Castelul Bran al lui Dracula
Digi FM
Cea mai veselă familie de la Hollywood. Kate Hudson, superbă alături de mama ei, celebra Goldie Hawn, și de...
Pro FM
Lana Del Rey s-a căsătorit cu Jeremy Dufrene, la o lună după ce și-au confirmat relația. Imagini de la nunta...
Film Now
Este unul dintre cei mai îndrăgiți actori de la Hollywood. Dustin Hoffman, aproape de nerecunoscut pe...
Adevarul
Scurgeri periculoase misterioase la o secțiune a Stației Spațiale Internaționale. NASA: „Risc major pentru...
Newsweek
Dispar 2 tipuri de pensie! Milioane de pensii, recalculate. Care pensionari vor lua bani în plus?
Digi FM
Sandra Bullock, omagiu emoționat adus regretatei actrițe Maggie Smith: Mi-a făcut viața mai dulce
Digi World
Unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, vulnerabil în faţa creşterii nivelului mării. Plajele ar putea...
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
În anii '90, toți bărbații visau la ea, dar ea era copleșită de probleme. Cum arată Heather Locklear la 63 de...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...