Mario Palazzetti, care cu cincizeci de ani în urmă a proiectat sistemul de frânare ce a contribuit la reducerea accidentelor rutiere fatale, a inventat un dispozitiv care speră să reducă răspândirea COVID-19, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Inginerul pensionar, care a lucrat la Centrul de Cercetare al Fiat, este supranumit Mr. ABS datorită sistemului de frânare anti-blocare pe care l-a proiectat şi care a devenit în prezent standard la toate autovehiculele.
Ajuns la vârsta de 84 de ani, Palazzetti a conceput un dispozitiv de dimensiunea unui ibric electric, ce creează curenţi de aer locali cu scopul de a limita circulaţia picăturilor minuscule expulzate de oameni în timpul vorbirii - ceea ce ar contribui la limitarea răspândirii COVID-19.
„L-am numit Biostopper şi este folosit pentru a crea un câmp aerodinamic, astfel încât toată respiraţia pe care o emite o persoană când vorbeşte să se întoarcă la ea”, a explicat el.
Palazzetti a început să lucreze la dispozitiv în urmă cu două luni, în speranţa de a rezolva problema respectării distanţării fizice în şcoli, birouri, baruri şi restaurante în contextul pandemiei, care a ucis peste 548.000.
Inginerul colaborează cu o echipă la Universitatea Politehnică din Torino pentru a perfecţiona şi testa invenţia.
„Nu vă pot spune multe detalii tehnice pentru că suntem încă în faza de brevetare”, a declarat pentru Reuters profesorul Marco Simonetti din cadrul universităţi. „Conceptul este simplu, scopul nu este de a ucide virusul, ci de a reduce distanţa de siguranţă” dintre oameni, a spus el.
Biostopper a fost proiectat iniţial pentru a permite apropierea dintre două persoane, însă Simonetti a declarat că poate funcţiona şi în cazul unor grupuri restrânse.
„Ne concentrăm asupra vorbirii pentru că în cazul strănutului am avea nevoie de un sistem mult mai invaziv”, a explicat Simonetti.
Echipa speră să definitiveze un prototip până la sfârşitul lunii iulie şi să scoată produsul pe piaţă până la sfârşitul verii.
Mr. ABS, care s-a retras în 1997, se află în spatele mai multor invenţii, printre care se numără TOTEM (Total Energy Module) - un mic generator de căldură şi energie electrică - şi un sistem de climatizare numit Aircare, care recuperează energia.
„Ideile vin la mine, nu este ca şi cum aş gândi”, a declarat inventatorul. „Regretul meu este că am o mulţime de idei care cer să fie aduse la lumină, dar este foarte dificil'', a adăugat el.