Inginerul care a proiectat sistemul de frânare ABS pentru mașini a inventat acum un dispozitiv anti-Covid-19. Cum funcționează

Data publicării:
schema dispozitiv anti-covid
Dispozitiv anti-Covid-19 inventat de un fost inginer al uzinelor Fiat FOTO: Italia a Tavola

Mario Palazzetti, care cu cincizeci de ani în urmă a proiectat sistemul de frânare ce a contribuit la reducerea accidentelor rutiere fatale, a inventat un dispozitiv care speră să reducă răspândirea COVID-19, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Inginerul pensionar, care a lucrat la Centrul de Cercetare al Fiat, este supranumit Mr. ABS datorită sistemului de frânare anti-blocare pe care l-a proiectat şi care a devenit în prezent standard la toate autovehiculele.

Ajuns la vârsta de 84 de ani, Palazzetti a conceput un dispozitiv de dimensiunea unui ibric electric, ce creează curenţi de aer locali cu scopul de a limita circulaţia picăturilor minuscule expulzate de oameni în timpul vorbirii - ceea ce ar contribui la limitarea răspândirii COVID-19.

L-am numit Biostopper şi este folosit pentru a crea un câmp aerodinamic, astfel încât toată respiraţia pe care o emite o persoană când vorbeşte să se întoarcă la ea”, a explicat el.

Palazzetti a început să lucreze la dispozitiv în urmă cu două luni, în speranţa de a rezolva problema respectării distanţării fizice în şcoli, birouri, baruri şi restaurante în contextul pandemiei, care a ucis peste 548.000.

Inginerul colaborează cu o echipă la Universitatea Politehnică din Torino pentru a perfecţiona şi testa invenţia.

Nu vă pot spune multe detalii tehnice pentru că suntem încă în faza de brevetare”, a declarat pentru Reuters profesorul Marco Simonetti din cadrul universităţi. „Conceptul este simplu, scopul nu este de a ucide virusul, ci de a reduce distanţa de siguranţă” dintre oameni, a spus el.

Biostopper a fost proiectat iniţial pentru a permite apropierea dintre două persoane, însă Simonetti a declarat că poate funcţiona şi în cazul unor grupuri restrânse.

Ne concentrăm asupra vorbirii pentru că în cazul strănutului am avea nevoie de un sistem mult mai invaziv”, a explicat Simonetti.

Echipa speră să definitiveze un prototip până la sfârşitul lunii iulie şi să scoată produsul pe piaţă până la sfârşitul verii.

Mr. ABS, care s-a retras în 1997, se află în spatele mai multor invenţii, printre care se numără TOTEM (Total Energy Module) - un mic generator de căldură şi energie electrică - şi un sistem de climatizare numit Aircare, care recuperează energia.

„Ideile vin la mine, nu este ca şi cum aş gândi”, a declarat inventatorul. „Regretul meu este că am o mulţime de idei care cer să fie aduse la lumină, dar este foarte dificil'', a adăugat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Schimbate la naștere în maternitate. Cum au descoperit două femei că nu erau cine credeau că sunt
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Ce bani iei în plus la 1 ianuarie dacă ai PENSIE între 1281 lei și 6.000 lei? Creșteri și de 700 lei
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani