Industria zahărului a finanţat cercetări medicale care să arate că sunt mai nocive grăsimile

Data actualizării: Data publicării:
Zahăr ridicat cu o linguriță
Foto: Gulliver / Getty Images

În anii 60, industria zahărului ar fi finanțat cercetări care să arate că grăsimile reprezintă un pericol mai mare pentru sănătate decât consumul de glucide, potrivit unui articol publicat de o revistă americană de specialitate, JAMA Internal Medicine

Sugar Tax Proposed Following WHO Global Report On Diabetes
Getty Images

Articolul citează documente interne care arată că mai mulți industriași grupați într-o fundație (Sugar Research Foundation, SRF) doreau să fie demontate îngrijorările privind un posibil rol al zahărului în bolile de inimă. În consecință, SRF a sponsorizat cercetători de la Harvard care să facă exact acest lucru. Rezultatele studiului au fost publicate în 1967 în New England Journal of Medicine, fără a se menționa că cercetarea a fost finanțată chiar de industria zahărului.

Studiul oamenilor de știință de la Harvard punea la îndoială toate cercetările anterioare pe tema zahărului și ajungea la concluzia că reducerea consumului de grăsimi din dieta americanilor este cea mai bună modalitate de a limita afecțiunile coronariene.

Dacă americanii puteau fi convinși să mănânce alimente cu mai puține grăsimi – ca să se păstreze mai sănătoși – firesc, ar fi încercat să înlocuiască grăsimile cu altceva. Cum începuseră să apară studii că zahărul este o sursă de calorii mai puțin „bună” decât alți carbohidrați, atunci a apărut ideea unui studiu care să demonteze aceste critici.

În ultima jumătate de secol, industria zahărului a încercat să influențeze dezbaterea științifică referitoare la riscurile pe care le presupune consumul de zahăr și grăsimi. Iar publicarea studiului respectiv într-o revistă de medicină atât de prestigioasă a fost o strategie deșteaptă, pentru că a influențat dezbaterea științifică la nivel global.

Nu sunt dovezi că SRF a editat direct manuscrisul publicat în 1967, dar sunt dovezi „circumstanțiale” că cel puțin concluziile studiului au fost influențate de industria zahărului, susțin autorii articolului publicat în JAMA Internal Medicine, care au avut acces la numeroase documente.

Studiul cercetătorilor de la Harvard a costat aproape 50.000 de dolari în banii de astăzi, iar unul dintre cercetători era chiar președintele Departamentului de Nutriție de la Harvard, care a fost făcut ad hoc vicepreşedinte al fundaţiei înfiinţate de industriaşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Sondă de petrol.
Compania ungară Mol susţine că renunţarea la importurile de petrol rusesc este nerealistă, în pofida...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...