Noi proteste au izbucnit în Iran după moartea tinerei Asra Panahi, în vârstă de 16 ani. Aceasta ar fi fost ucisă de serviciile de securitate iraniene după ce a fost bătută în sala de clasă pentru că a refuzat să cânte o melodie pro-regim când școala ei a fost percheziționată săptămâna trecută, scrie The Guardian.
Potrivit Consiliului Coordonator al asociațiilor profesionale ale profesorilor din Iran, Asra Panahi, în vârstă de 16 ani, a murit după ce forțele de securitate au percheziționat liceul de fete Shahed din Ardabil pe 13 octombrie și au cerut unui grup de fete să cânte un imn care îl laudă pe liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Pentru că fetele au refuzat, forțele de securitate le-au bătut, ceea ce a făcut ca unele dintre tinere să ajungă la spital, în timp ce altele au fost arestate. Vineri, Panahi a murit la spital din cauza rănilor suferite la școală.
Oficialii iranieni au negat că forțele sale de securitate ar fi responsabile și, după ce moartea ei a stârnit indignare în toată țara, un bărbat identificat drept unchiul lui Asra Panahi a apărut pe canalele de televiziune de stat din Iran, susținând că nepoata lui „a murit din cauza unei afecțiuni cardiace congenitale”.
Tinerele din Iran au devenit o forță puternică a noului val de proteste. Mai multe videoclipuri care au circulat pe rețelele sociale au evidențiat eleve care fluturau hijaburile în aer în sălile de clasă și strigau sloganuri anti-regim în sprijinul lui Mahsa Amini, tânăra de 22 de ani care a murit după ce a fost reținută de poliția morală din Iran pentru că nu și-a purtat hijabul corect.
Autoritățile iraniene au răspuns acestor proteste prin lansarea unei serii de inspecții în școlile din toată țara săptămâna trecută. Mai multe videoclipuri care au circulat pe internet au arătat ofițeri care intră în sălile de clasă și care apoi arestează eleve și le împing în mașinile care așteptau afară.
Într-o declarație publicată duminică, sindicatul profesorilor din Iran a condamnat raidurile „brutale și inumane” și a cerut demisia ministrului educației, Yousef Nouri.
Vestea morții lui Panahi a mobilizat și mai mult elevele din toată țara să organizeze și să se alăture protestelor din weekend.
Printre aceștia se număra și Naznin, o tânără în vârstă de 16 ani ai cărei părinți o ținuseră acasă de teamă să nu fie arestată pentru că a protestat la școala ei. „Nu mi s-a permis să merg la școală pentru că părinții mei se tem pentru viața mea. Dar ce s-a schimbat? Regimul continuă să omoare și să aresteze eleve”, spune Naznin.
„La ce bun dacă stau pur și simplu revoltată acasă? Eu și colegii mei din Iran am decis să protestăm pe străzi săptămâna aceasta. O voi face chiar dacă acum trebuie să mă ascund de părinții mei”, a mai declarat tânăra.
La rândul său, Nergis, o tânără în vârstă de 19 ani, s-a alăturat protestelor și a fost lovită de gloanțe de cauciuc în spate și în picioare. Ea spune că moartea lui Panahi a motivat-o pe ea și pe prietenii ei să continue să protesteze, în ciuda pericolului.
Citește și: Iranienii își cumpără dispozitive Starlink pentru a putea folosi internetul, după ce guvernul le-a blocat accesul
De asemenea, aceasta a mai transmis că ceea ce s-a întâmplat cu Panahi – precum și moartea altor două eleve, Nika Shahkarami, în vârstă de 17 ani și Sarina Esmailzadeh, în vârstă de 16 ani, ambele ucise de forțele de securitate iraniene – a unit tinerii din Iran sub o cauză comună. „Nu am știut niciodată că suntem atât de uniți – în regiunile Baloch, precum și în regiunile kurde. Lumea a auzit despre Nika, Sarina și Asra, dar există atât de mulți alți copii fără nume despre care nu știm nimic”, a ținut să precizeze Nergis.
„Republica Islamică ne ucide poporul de 40 de ani, dar vocile noastre nu au fost auzite. Lăsați lumea să știe că acesta nu mai este un protest – noi solicităm o revoluție. Acum, că ne ascultați vocile, vă spun că nu ne vom opri”, a mai spus tânăra din Iran.
La 16 septembrie au început proteste în întreaga ţară după moartea tinerei Masha Amini. Conform organizaţiei Amnesty International, zeci de demonstranţi ar fi fost ucişi în ultimele săptămâni.
Citește și: Șpagă, whisky și antene pe acoperiș. Cine sunt cei care au mai rămas în Iran și de ce Teheranul nu le dă oamenilor mai multe libertăți
Editor : M.D.B.