Un coordonator al asistenţei de urgenţă din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a vorbit miercuri despre pacienţi care "aşteaptă moartea" în spitalele din Fâşia Gaza, devenite inoperabile din cauza războiului.
După ce a petrecut cinci săptămâni pe teritoriul palestinian, Sean Casey, un coordonator al echipelor de urgenţă ale OMS, a raportat că a văzut zilnic pacienţi din spital "suferind de arsuri grave sau fracturi deschise care aşteptau ore sau zile" întregi pentru a fi trataţi. "Îmi cereau deseori mâncare sau apă, asta arată nivelul de disperare", a adăugat el.
Într-o declaraţie la sediul ONU din New York, Sean Casey a spus că a putut să viziteze doar şase din cele 16 spitale care mai funcţionează în Fâşia Gaza, din totalul celor 36 care funcţionau înainte de război.
"Ceea ce am văzut personal este o deteriorare rapidă a sistemului de sănătate", a mărturisit el, remarcând, de asemenea "scăderea nivelului de acces la ajutorul umanitar, în special în zonele din nordul Fâşiei (Gaza)". "Am încercat în fiecare zi timp, de şapte zile, să livrăm combustibil şi provizii în nordul oraşului Gaza", a mai spus oficialul OMS. "În fiecare zi ni s-au refuzat aceste solicitări", a adăugat el.
Spitalele din Fâşia Gaza primesc un număr uriaş de pacienţi, care pot conta doar pe un personal medical extrem de redus, îngrijitorii medicali fiind şi ei strămutaţi după ce au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele, la fel ca majoritatea populaţiei.
Casey a spus că a văzut pacienţi în nordul Fâşiei Gaza "aşteptând moartea într-un spital fără combustibil, fără electricitate, fără apă".
Bombardamentele israeliene, care au devastat teritoriul palestinian, au adus la strămutarea a peste 80% din populaţie.
Potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, 24.448 de persoane, marea majoritate femei, copii şi adolescenţi, au fost ucise în operaţiunile forţelor militare israeliene pe teritoriul palestinian, în timp ce ONU a avertizat asupra "riscului foametei" şi a unor "epidemii mortale".
Editor : G.M.