În Herson-ul eliberat nu e apă, nici curent electric, nici internet, doar euforie. A început operațiunea de aducere la normal a vieții

Data actualizării: Data publicării:
steagul ucrainei
Ucrainenii încă sărbătoresc eliberarea Herson-ului de ocupanți. Foto: Profimedia Images

Timp de opt luni de zile, locuitorii orașului ucrainean Herson au trăit sub o ocupație brutală a invadatorilor ruși. De vineri, însă, forțele ucrainene au pătruns din nou în oraș, repunându-l sub controlul legitim al statului ucrainean, în timp ce ocupanții s-au retras departe de linia frontului.  În ciuda victoriei uriașe, locuitorii din Herson încă suferă lipsuri materiale – nu au apă, electricitate și nici accest la internet. În ciuda acestora, însă, oamenii sunt euforici după plecarea ocupanților.

„Ne simțim liberi, nu suntem sclavi, suntem ucraineni”, spune Olga, locuitoare din Herson, citată de jurnaliștii CNN, care au luat pulsul orașului după eliberarea de ocupanți.

Ucrainenii s-au cățărat pe clădiri pentru a arbora din nou steagul țării lor, inclusiv pe cinematograf, în timp ce soldații merg prin oraș, sunt primiți cu urale și semnează autografe.

Euforia generalizată de după recucerirea orașului vine într-un contrast evident cu situația din timpul ocupației, când oamenii încercau cu disperare să reziste deși erau răpiți, torturați și făcuți dispăruți de armata invadatoare.

„Eram îngroziți de armata rusă, îngroziți de soldații care puteau intra oricând în casele noastre – pur și simplu deschideau ușile de parcă locuiau aici și furau, răpeau sau torturau”, continuă Olga.

O altă locuitoare din Herson, citată de CNN, Katerina a descris eliberarea orașului drept „cea mai frumoasă zi” a vieții ei din ultimele opt luni. „Orașul nostru este liber, strada noastră este liberă”.

Un alt locuitor spune că este mulțumit să-i vadă pe soldații ucraineni revenind în oraș.

„Mulți oameni au fost uciși aici, doar că nu știm câți și unde”, a spus el, intervievat de jurnaliștii CNN, vorbind de perioada de ocupație.

Unul dintre militarii care au intrat în Herson, după luni întregi de ocupație, spune că civilii din Herson sunt „adevărații eroi” pentru că au rezistat atât de mult sub ocupația rusească – „nu pot să-mi imaginez cât de fericiți sunt acum”, a adăugat el.

„Au fost vremuri grele pentru toată lumea. Fiecare familie ucraineană i-a așteptat pe soldații noștri, armata noastră”, a spus un alt locuitor din Herson.

Ucrainenii încearcă să restaureze normalitatea în Herson

Autoritățile ucrainene încearcă, acum, să readucă orașul la normalitate. Șeful administrației regionale militare, Iaroslav Ianușevici, a declarat, sâmbătă, într-un mesaj video, că administrațiile locale, orășenești și regionale au revenit în oraș și au început să-și îndeplinească obligațiile.

„Poliția națională și serviciul de securitate al Ucrainei și-au reluat activitățile. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a început să îndepărteze minele. Lucrăm să readucem orașul la normalitate”, a spus Ianușevici.

În jur de 200 de ofițeri de poliție lucrează, acum, în oraș, a anunțat Poliția Națională a Ucrainei, sâmbătă.

„Am pus blocaje pe drumuri pe tot cuprinsul teritoriului Herson-ului. Poliția regională continuă să descopere și să înregistreze crime comise de ocupanții ruși”, se arată în comunicat.

Polițiștii ucraineni spun că principala amenințare este reprezentată de mine și alte capcane explozive, iar tehnicienii lucrează pentru găsirea și dezamorsarea lor.

„Unul dintre tehnicieni a fost rănit, azi, în timp ce demina o clădire administrativă din Herson”, a anunțat poliția ucraineană.

Locuitorii orașului care au părăsit temporar zona au fost sfătuiți să nu se grăbească să se întoarcă până ce autoritățile nu au terminat de stabilizat situația. 

„Aceasta va fi o operațiune urbană majoră. Vom vedea o operațiune metodică de deminare a clădirilor și de eliminare a capcanelor lăsate în urmă”, spune analistul militar Cedric Leighton.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Tom Cruise, recompensat de Marina SUA pentru că a stimulat recrutarea de piloți: "Voi continua să îmi servesc...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Keanu Reeves, despre posibilitatea de a reveni într-un nou film John Wick. Starul dezvăluie ce îl ține pe loc...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei