Parlamentarii ucraineni au votat marţi în favoarea ridicării propriei lor imunităţi în faţa justiţiei, îndeplinind astfel una dintre promisiunile electorale anticorupţie promise de preşedintele reformist al Ucrainei, Volodimir Zelenski, informează Reuters, citat de Agerpres.
Fost actor de comedie fără experienţă politică în trecut, Zelenski a câştigat alegerile prezidenţiale cu o majoritate covârşitoare în aprilie, pe valul furiei alegătorilor împotriva corupţiei şi standardelor de viaţă scăzute din Ucraina.
Înainte de aceasta, parlamentarii puteau rămâne fără imunitate doar printr-un vot în parlament asupra fiecărui caz individual. Însă noua măsură a trecut uşor cu 373 de voturi din totalul celor 450 din Parlamentul Ucrainei, unde Zelenski a câştigat majoritatea în urma alegerilor anticipate organizate în iulie.
„Am promis că ne vom ridica imunitatea parlamentară, am promis că nu vor exista oameni cu statut special în Ucraina”, a declarat Aleksandr Dubinski, parlamentar din partea partidului lui Zelenski, Servitorul Poporului. „Este datoria noastră să votăm pentru această lege şi să punem oamenii care se afla în afara acestei săli pe picior de egalitate cu cei care se află în această sală”, a adăugat el.
Înaintea votului, preşedintele Zelenski a declarat că a venit timpul ca imunitatea parlamentară să fie aruncată la „groapa de gunoi a istoriei”, argumentând că 90% dintre ucraineni doresc acest lucru.
În acelaşi timp, în opinia oponenţilor, ridicarea imunităţii parlamentare îi va face pe parlamentari vulnerabili în faţa urmăririlor motivate politic.
Sviatoslav Vakarciuk, liderul partidului prooccidental Golos, a declarat că a votat pentru ridicarea imunităţii parlamentare pentru că toţi oamenii trebuie să fie egali în faţa legii, dar a atenţionat puterea să nu cedeze tentaţiei de a abuza de această schimbare.
Noua lege, care dovedeşte angajamentul lui Zelenski de a continua reformele, va intra în vigoare la începutul anului viitor.
Partidul lui Zelenski este primul din istoria independentă a Ucrainei care deţine singur majoritate în parlament.
Zelenski a convocat alegeri parlamentare anticipate în iulie pentru a-i oferi partidului său control în parlament şi a forma noul guvern.
Un sondaj realizat înainte de alegeri, în mai, de Institutul Naţional Democratic arăta că doar 5% dintre ucraineni considerau că partidele politice reprezintă interesele cetăţenilor şi numai 3% afirmau că politicienii le onorau aşteptările. Pe de altă parte, 87% dintre intervievaţi susţineau că partidele politice din Ucraina sunt implicate în corupţie.
Luni, guvernul lui Zelenski a anunţat o agendă legislativă menită să aducă mai multe investiţii în Ucraina, inclusiv prin ridicarea interdicţiei asupra vânzărilor de produse agroalimentare ucrainene.