Peste 2.500 de palestinieni au murit și alți 9.000 au fost răniți în urma bombardamentelor israeliene în Fâșia Gaza, iar cei care supravieţuiesc se confruntă cu evacuări forţate şi cu lipsa apei în condiţiile "asediului complet" al orașului. În cursul nopţii s-au putut auzi ecourile unor noi lovituri aeriene israeliene în Fâşia Gaza.
La o săptămână de la începerea conflictului, numărul morţilor în Fâşia Gaza a crescut la 2.670, a anunţat duminică Ministerul Sănătăţii din Gaza.
În urma atacului de amploare al Hamas, Israelul a legat furnizarea de servicii de bază pentru populaţia civilă din Fâşia Gaza de eliberarea ostaticilor israelieni deţinuţi de organizaţia islamistă, potrivit Agerpres.
Tensiunile erau la limită duminică seara în Gaza, în timp ce aşteptata ofensivă terestră a Israelului a fost amânată pentru a permite mai multor civili din Gaza să se deplaseze spre sud pentru a evita incursiunea armatei israeliene.
Locotenent-colonelul Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene, a declarat că IDF estimează că aproximativ 500.000 de oameni au părăsit până acum partea de nord a Gazei şi a acuzat Hamas că a îngreunat situaţia pentru cei care încearcă să plece spre sud, informează BBC.
IDF menţine două rute de evacuare sigure, a spus el, iar pe măsură ce operaţiunea militară se apropie de o fază "consolidată", nu va fi sigur pentru civili să rămână în oraşul Gaza.
Întrebat în legătură cu un atac de vineri, în care ar fi murit 70 de persoane pe un drum identificat ca fiind sigur de către armata israeliană, Conricus a reiterat că IDF nu vizează în mod activ civili. Dar la un moment dat, în timpul briefingului, el a părut să recunoască faptul că natura operaţiunii presupune că nu este întotdeauna posibil să se evite victimele civile, scrie News.ro
"Atacăm Hamas, le atacăm infrastructura şi îi vânăm în mod activ pe comandanţi... Atunci când vânezi o ţintă activă, care poate fi în mişcare, probabil că nu putem folosi acelaşi tip de tactici care minimizează daunele colaterale, cum ar fi avertizarea timpurie şi lovirea acoperişurilor, din motive evidente - pentru că atunci persoana ar şti că este vizată şi ar putea scăpa”, a explicat Conricus.