Hong Kong anunță o lege proprie a „securității naționale”. Executivul va adăuga trădarea și spionajul în legislația impusă de China

Data publicării:
CHINA HONG KONG BASIC LAW ARTICLE 23 LEGISLATION PUBLIC CONSULTATION PRESS CONFERENCE (CN)
În documentul de consultare se subliniază necesitatea unor legi noi și actualizate care să acopere furtul de secrete de stat, spionajul, trădarea, răzvrătirea și sabotajul, inclusiv utilizarea computerelor și a sistemelor electronice pentru a desfășura acțiuni care pun în pericol securitatea națională. Sursa foto: Profimedia Images

Guvernul Hong Kongului va crea propria lege a „securităţii naţionale”, „cât mai rapid”, un text care se va adăuga legislaţiei în vigoare impuse de Beijing fostei colonii britanice în 2020, a anunţat marţi şeful Executivului local, John Lee, relatează AFP, preluată de News.ro.

Acest text urmează să prevadă cinci infracţiuni, inclusiv trădarea, insurecţia şi spionajul, anunţă mai mulţi oficiali, între care şi John Lee.

„Trebuie să insist asupra faptului că legislaţia (în baza) Articolului 23 al Legii fundamentale trebuie să fie făcută (...) cât mai rapid”, anunţă şeful Executivului din Hong Kong.

John Lee se referă articolul „mini-Constituţiei” acestui teritoriu din sudul Chinei care prevede că Hong Kongul este cel care legiferează cu privire la propria securitate naţională în privinţa a şapte infracţiuni penale în domeniul securităţii, între care trădarea şi spionajul.

„Este vorba despre o responsabilitate constituţională (a Hong Kongului) (...), care nu este asumată la 26 de ani după retrocedarea Hong Kongului” Chinei de către Regatul Unit, în 1997, subliniază John Lee.

Unii oameni de afaceri, diplomați și academicieni urmăresc îndeaproape evoluțiile, spunând că perspectiva unor noi legi care vizează spionajul, secretele de stat și influența străină, cunoscute sub numele de Articolul 23, ar putea avea un impact profund asupra centrului financiar global, notează Reuters.

Criticii au denunțat legislația din 2020 ca o reprimare a disidenței în fosta colonie britanică. Guvernele chinez și din Hong Kong spun că a fost necesară pentru a restabili ordinea după proteste uneori violente pro-democrație care au cuprins teritoriul cu un an mai devreme.

Manifestaţii uriaşe în favoarea democraţiei au zguduit această piaţă financiară în 2019, când sute de mii de persoane au cerut liberăţi mai mari.

Beijingul a impus, ca răspuns, o lege a „securităţii naţionale” cu privire la patru infracţiuni - secesiunea, subversiunea, terorismul şi complicitatea cu forţe străine -, care prevăd pedepse maxime cu închisoarea pe viaţă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Lee a spus că libertățile orașului vor fi protejate și legile vor respecta standardele internaționale.

„În timp ce noi, societatea în ansamblu, arătăm calmi și arătăm foarte în siguranță, trebuie totuși să fim atenți la potențialele sabotaj, curente subterane care încearcă să creeze necazuri”, a spus el, spunând că unii agenți străini ar putea fi încă activi în Hong Kong. 

Oraşul este administrat în virtutea principiului „o ţară, două sisteme”, care permite o separare a structurilor legale şi judiciare faţă de China continentală.

Lee a subliniat în repetate rânduri că crede că noile prevederi vor crea un oraș mai stabil și mai sigur și, în cele din urmă, vor servi interesele persoanelor, întreprinderilor și organizațiilor private.

„Legislația noastră, desigur, este supusă controlului atât de către Hong Kong... cât și de către autorități internaționale”, a spus el. „Suntem încrezători, suntem mândri și ținem capul sus, deoarece principiile pe care le adoptăm sunt conforme cu standardul internațional”.

Documentul citează legi similare din Marea Britanie, Statele Unite, Australia, Canada, Noua Zeelandă și Singapore.

O încercare anterioară a guvernului de a trece Articolul 23 a fost amânată. În 2023, proiectul a fost abandonat sub presiunea exercitată de 500.000 de manifestanţi, care s-au opus acestei legislaţii.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri fără precedent. Celebra artistă a sugerat că ar fi făcut o întrerupere de sarcină în timpul...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie cu 800 lei mai mare pentru pensionarii cu un număr mic de ani munciți. Plățile se fac instant
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
TIMISOARA - INAUGURARE TERMINAL SCHENGEN - 29 MAR 2024
Ciolacu, despre cum s-a contrazis singur în scandalul Nordis: „Poate nu am fost foarte inspirat, eram tot...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Alec Baldwin, atacat dur de mama Halynei Hutchins, înainte de premiera „Rust”: „Am vrut să văd munca fiicei...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...