Hezbollah a bombardat nordul Israelului ca represalii, după ce trupele israeliene au ucis trei combatanţi

Data publicării:
hezbollah
Foto: Profimedia Images

Hezbollah a anunţat că a tras rachete asupra nordului Israelului, după ce lovituri israeliene în sudul Libanului au ucis trei dintre combatanţii săi şi au rănit alţi 12, relatează AFP preluată de News.ro.

O sursă apropiată Hezbollah a declarat pentru AFP că doi dintre combatanţi au fost ucişi duminică într-un atac cu dronă asupra oraşului Taybeh, la frontiera cu Israelul. Cea de-a treia victimă, identificată de mişcare ca fiind un luptător Hezbollah, fusese lovită „în urmă cu mai multe zile„ în oraşul Beit Lif din sudul ţării şi a murit din cauza rănilor duminică, potrivit Ministerului libanez al Sănătăţii. Tot potrivit ministerului, cel puţin un libanez şi unsprezece sirieni au fost răniţi, dintre care doi grav - un bebeluş şi un copil - într-o lovitură israeliană care „a vizat” Maaroub, în apropiere de Derdghaiya.

De la începutul războiului din Gaza, în octombrie, au avut loc schimburi de focuri aproape zilnice între mişcarea pro-iraniană şi armata israeliană. Violenţele au fost exacerbate de asasinarea, la 30 iulie, a şefului militar al grupării libaneze, revendicată de Israel, şi de cea a liderului palestinian al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, câteva ore mai târziu, atribuită Israelului.

În replică, duminică seara, Hezbollah a anunţat că a lansat salve de rachete Katiuşa asupra „noului cartier general al diviziei 146 a armatei israeliene din Jaatoun”.

La rândul său, armata israeliană a raportat „30 de proiectile lansate din Liban spre regiunea Kabri”, dintre care mai multe au căzut în zone deschise, adăugând că nimeni nu a fost rănit.

Anterior, aceasta declarase că a „lovit o celulă teroristă Hezbollah în regiunea Taybeh” şi „o structură militară în regiunea Derdghaiya”. „În urma loviturii, au fost identificate explozii secundare, indicând prezenţa de arme în interiorul structurii”, a adăugat armata israeliană.

Sâmbătă, puternica mişcare proiraniană a anunţat că a lansat drone împotriva unei baze militare din nordul Israelului, ca răspuns la asasinarea cu o zi înainte a unui oficial Hamas la Saida, principalul oraş din sudul Libanului. A fost prima astfel de lovitură în Saida de când Hezbollah a deschis un front împotriva Israelului în sprijinul Hamas.

Zece luni de violenţe au făcut cel puţin 565 de morţi în Liban, majoritatea luptători Hezbollah, dar şi cel puţin 116 civili, potrivit unui bilanţ AFP. Aproximativ 100.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele de ambele părţi ale frontierei. În Israel şi pe Înălţimile Golan ocupate, 22 de soldaţi şi 26 de civili au fost ucişi, potrivit autorităţilor.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul bizar surprins într-o imagine care derutează oamenii și...
Digi FM
Petra, tânăra nevăzătoare care știe 6 limbi străine, s-a căsătorit în Grecia: „Nu-mi vine să cred că sunt...
Pro FM
Lora, primele imagini de la cununia civilă. Cântăreața s-a căsătorit cu Ionuț Ghenu după nouă ani de relație
Film Now
Filmul selectat să reprezinte Franţa la Oscaruri în 2025. Zoe Saldana și Selena Gomez, în distribuție
Adevarul
Cu ce se ocupă Octavian Bellu, la 8 ani după ce a renunțat la lotul național de gimnastică. În ce țară s-a...
Newsweek
De ce a fugit Luminița Dobrescu, prima laureată Cerbul de Aur, din țară. ”Oferta de la Securitate.”
Digi FM
Fiica Andreei Marin vrea să plece din România. "O susțin cu tot sufletul, dar nu-mi e ușor"
Digi World
Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție a demenței. Nu sunt dificil de...
Digi Animal World
O vulpe și un bursuc, prietenii neobișnuiți ai unui câine. Imaginile adorabile te vor topi
Film Now
Cum arată și ce face astăzi Frances Fisher, mama lui Rose din „Titanic”. Actrița are o fiică împreună cu...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei