Video Helene a lovit Florida și a făcut 3 morți. Este cel mai puternic uragan din istorie care lovește nordul statului american

Data actualizării: Data publicării:
SBpkbYLhuOPNwoyo-ezgif.com-optimize
Imagini din Valdosta, Georgia. Sursa gif: X/Evertything Georgia

Helene, un uragan de gradul 4 din 5, a intrat în statul american Florida în această noapte. Au fost anunțate rafale de o rară violență și cantități uriașe de apă care riscă să provoace inundații „catastrofale”. Este cel mai mare uragan din istorie care lovește nordul Floridei, relatează CNN.

Vântul bate cu 215 km/h. Deja au început ploi intense și apa mării, împinsă de vârtejul uriaș, a început să urce. Cel puțin o persoană a murit în Florida, anunță guvernatorul statului, care le-a cerut oamenilor să trateze fenomenul meteo ca pe o tornadă. Alte două persoane au fost ucise de furtună în statul american Georgia.

Meteorologii au avertizat că nivelul apei ar putea ajunge și la 6 metri, în unele zone de coastă. Este un scenariu căruia e imposibil să-i supraviețuiască cineva. Forța apei ar putea dărâma casele, a avertizat Centrului american pentru uragane.

După ce şi-au baricadat ușile și ferestrele, mulți locuitori au fugit. Sunt însă mulți oameni care refuză evacuarea. De altfel, locuitorii unui oraș care ar urma să fie lovit de uragan au fost îndemnați să-și scrie numele pe mâini cu marker permanent, în cazul în care refuză să plece din casele lor.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a declarat stare de urgenţă în aproape toate comitatele statului.

El a mobilizat, de asemenea, Garda Naţională şi mii de persoane în aşteptarea eventualelor operaţiuni de căutare şi salvare, de restabilire a alimentării cu energie electrică şi de curăţare a drumurilor.

Ron DeSantis a declarat că cel puţin 62 de instituţii sanitare, de la spitale la cămine de bătrâni, au început deja să evacueze şi că altele vor urma.

„Veţi simţi impactul acestei furtuni (...) în toată peninsula Florida”, a avertizat guvernatorul.

Acesta este cel mai puternic uragan din istorie care lovește regiunea Big Bend din nordul Floridei. Vânturile puternic și precipitațiile abundente pot provoca pene de curent și inundații pe scară largă în sud-est, unde solul este deja saturat de furtunile din ziua precedentă.
Uraganele sunt evaluate de la 1 la 5 pe scara Saffir-Simpson, pe baza vitezei vântului. Pagubele sunt exponențiale pe măsură ce viteza vântului crește, ceea ce înseamnă că o furtună puternică de Categoria 3 ar putea provoca de până la 60 de ori mai multe daune decât o furtună de Categoria 1.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri