După ani de controverse, prințesa japoneză Mako se va căsători luna aceasta cu fostul coleg de facultate, un om de rând, pentru care a renunțat la statutul ei regal.
Casa Imperială a declarat că data nunții a fost stabilită pentru 26 octombrie, relatează BBC.
Cuplul urma să se căsătorească inițial în 2018, dar nunta a fost amânată, din cauza unor presupuse probleme financiare pe care le-ar fi avut familia mirelui, Kei Komuro.
După căsătorie, se așteaptă ca cei să se mute în SUA, unde Kei Komuro lucrează ca avocat.
Cei doi au fost în atenția presei locale, care le-a urmărit orice mișcare. Atenția excesivă acordată de presă prințesei Mako - fiica prințul moștenitor Fumihito - i-a provocat acesteia tulburări de stres, a spus Casa Imperială.
Mătușa ei, împărăteasa Masako, a suferit și ea de o boală legată de stres, fiind confruntată cu o presiune intensă pentru a produce un moștenitor de sex masculin.
Mako și Kei s-au cunoscut în 2012, amândoi fiind studenți la Universitatea Internațională din Tokyo. S-au logodit în 2017 și urmau să se căsătorească în anul următor. Dar au apărut informații despre problemele financiare ale mamei lui Komuro și nunta a fost amânată.
Palatul a negat că amânarea ar fi legată de acest lucru, deși prințul moștenitor Fumihito a spus că este important ca problemele legate de bani să fie rezolvate înainte de a se căsători.
Prințesa Mako va renunța la o plată unică acordată celor care renunță la statutul regal, plată care se ridică la 1,3 milioane de dolari.
De asemenea, se așteaptă să renunțe la ritualurile obișnuite asociate cu o nuntă a familiei imperiale. Dacă renunță la compensație și la nunta regală, va fi prima persoană care face asta în toată istoria familiei imperiale japoneze.
Conform legislației japoneze, femeile din familia imperială își pierd statutul dacă se căsătoresc cu un „om de rând”, însă bărbați nu.
„Harry și Meghan de Japonia”
Kei Komuro era deja o figură controversată, dar când a aterizat la Tokyo, la începutul acestei săptămâni, înainte de anunțul nunții, a provocat o frenezie mediatică nemaivăzută, din cauza părului prins în coadă de cal.
Într-o țară în care aparențele joacă un rol important, cei mai multi oameni din Japonia au considerat că noua sa coafură este o dovadă în plusă că nu este potrivit să se căsătorească cu prințesa Mako.
Asta arată tipul de control și presiune publică la care au fost supuși cei doi de când și-au anunțat logodna. Dar susținătorii cuplului îi acordă lui Kei meritul pentru că a rezistat obsesiei mediatice intense la care a fost supus.
Asta, dar și decizia lor de a trăi în SUA după căsătorie le-a adus porecla „Harry și Meghan din Japonia”.
Deși nu sunt la fel de celebri ca cei doi britanici, relația lor și poveștile din jurul ei este un spectacol rar pentru cea mai lungă dinastie ereditară din lume.