Hamas: Ismail Haniyeh a fost ucis de o rachetă care a țintit „direct” camera unde se afla

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0894473078
Imagine din Piața Palestina, din Teheran, cu caracter ilustrativ. Fostul lider politic al Hamas a fost ucis miercuri în timp ce se afla într-o locuință din Teheran, Iran. Foto: Profimedia Images

Liderul politic al mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, asasinat în cursul nopţii de marţi spre miercuri la Teheran într-o lovitură atribuită Israelului, a fost ucis de o rachetă care a ţintit direct camera imobilului unde se afla, a declarat un lider Hamas din Fâşia Gaza, Khalil Al-Hayya, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Ca efect al loviturii rachetei, pereţii, uşile şi ferestrele încăperii unde se afla au fost distruse, racheta ţintind „direct” camera în care era Ismail Haniyeh, a spus la o conferinţă de presă la Teheran respectivul lider al Hamas, fără a preciza dacă a fost o rachetă trasă din apropiere sau una lansată de un avion militar israelian. „Aşteptăm acum investigaţia completă a fraţilor noştri” iranieni, s-a limitat el să completeze.

Gardienii Revoluţiei, unitatea de elită a armatei iraniene, au transmis miercuri dimineaţă că ce s-a întâmplat este „în curs de investigare”.

Potrivit unor analişti intervievaţi de AFP, acest asasinat comis chiar în inima capitalei Teheran ilustrează amploarea infiltrării reuşite de serviciile secrete israeliene şi de asemenea vulnerabilitatea Iranului, care nu doar că nu a reuşit să contracareze atacul, dar nici măcar nu a detectat imediat cum şi cu ce a fost executat. Agenţia iraniană de presă IRNA a transmis vag că atacul a fost efectuat cu un „proiectil aerian ghidat”.

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, care se afla la Teheran pentru a participa la ceremonia de învestire a noului preşedinte iranian Masoud Pezeshkian, a fost ucis împreună cu garda sa de corp în această lovitură ţintită atribuită Israelului şi executată în timpul nopţii la ora locală 02:00 asupra unei reşedinţe destinate veteranilor iranieni, unde era găzduit în capitala iraniană.

Iranul a ameninţat că va răzbuna moartea acestuia, stârnind temeri privind un conflict extins în regiune în plin război aflat în desfăşurare în Fâşia Gaza, mai ales că, cu numai câteva ora înaintea loviturii de la Teheran, Israelul l-a ucis într-un raid aerian în apropierea capitalei libaneze Beirut şi pe comandantul-şef al aripii militare a grupării libaneze pro-iraniene Hezbollah, Fuad Shukr.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu