Hackeri cu legături cu regimul de la Beijing au spart contul de e-mail al ambasadorului american în China, Nicholas Burns, într-o operațiune de spionaj despre care se crede că a țintit cel puțin sute de adrese guvernamentale, a relatat WSJ, joi, citat de Reuters.
Daniel Kritenbrink, secretarul adjunct de stat pentru Asia de Est, a fost, de asemenea, țintit de atacul chinezilor în această operațiune de spionaj dezvăluită la începutul lunii de Microsoft, conform raportului.
Departamentul de Stat nu a vrut să ofere noi detalii cu privire la situație, spunând că investigația sa este încă în desfășurare.
Înainte de publicarea raportului WSJ, Kritenbrink a fost întrebat cu privire la situație de membri ai Congresului.
„Nu pot face comentarii în ce privește investigația în desfășurare a FBI, dar nu, nu pot să exclud că e-mail-ul meu sau al angajaților au fost țintele atacului”, a spus el.
Burns, Kritenbrink și secretara americană pentru comerț, Gina Raimondo, sunt, până acum, singurele victime numite public ale acestei campanii de spionaj. Antony Blinken s-a plâns de aceste atacuri în fața lui Wang Yi, șeful diplomației chineze, la ultima lor întâlnire.
„China se opune atacurilor și furturilor cibernetice în toate formele lor și le combate. Aceasta este poziția noastră, clară și consistentă”, a spus Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze la Washington, într-un e-mail transmis Reuters.
„Identificarea sursei atacurilor cibernetice este o problemă tehnică complexă. Sperăm că părțile implicate relevante vor adopta o atitudine responsabilă și profesionistă, în loc să facă speculații și acuzații fără acoperire”, a mai precizat oficialul chinez.
Breșa a afectat sistemele Microsoft
Săptămâna trecută, Microsoft anunța că hackerii chinezi au reușit să obțină una dintre cheile lor digitale și au folosit un punct slab din codul său pentru a fura mesaje de la agenții guvernamentale americane și alți clienți ai săi.
Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Consiliul de Securitate Națională, Adam Hodge, a declarat că breșa în sistemele Microsoft a afectat „sisteme nesecretizate”, fără să dea mai multe detalii.
„Oficialii au contactat imediat Microsoft pentru a afla care este sursa vulnerabilității în sistemul lor cloud”, a adăugat Hodge.
Departamentul de Stat „a detectat anomalii în activitate și a luat imediat măsuri pentru a securiza sistemele noastre”, a spus un purtător de cuvânt al diplomației americane, la acel moment.
Editor : Adrian Dumitru