Guvernul SUA a pus pe „lista neagră” firma din Israel care a produs programul de spionaj „Pegasus”

Data publicării:
profimedia-0641388844
Compania israeliană NSO e acuzată de guvernul SUA că a folosit un program spyware de supraveghere a ceteățenilor americani. Foto: Profimedia Images

Administrația Joe Biden a decis punerea pe „lista neagră” a companiei din Israel NSO Group, care a produs „Pegasus”, un program de tip „malware” folosit în scop de spionaj de către regimuri totalitare inclusiv împotriva oficialilor guvernamentali ori a companiilor americane. Guvernul SUA a apreciat că firma israeliană a acționat „împotriva politicii externe și a intereselor naționale de securitate ale Statelor Unite”, informează The Guardian.

Mai exact, Departamentul de Comerț al SUA a inclus compania israeliană NSO pe „lista neagră a entităților” care nu pot face afaceri cu companii americane, fără obținerea unei permis special (licență) din partea guvernului Statelor Unite.

„Decizia vizează creșterea siguranței digitale a cetățenilor americani, combaterea amenințărilor cyber și diminuarea tehnicilor ilegale de supraveghere”, se arată într-un comunicat emis de Departamentul de Comerț.

Conform guvernului american, NSO a dezvoltat și furnizat, cu ajutorul altei companii israeliane specializate în tehnici de supraveghere (Candiru), programe malware de spionaj pe care guverne străine le-au folosit ulterior „pentru a ținti oficiali guvernamentali, jurnaliști, oameni de afaceri, activiști, academicieni și funcționari din ambasade”.

Cum funcționează spyware-ul Pegasus realizat de israelieni

Pegasus - principalul program de tip spyware dezvoltat de compania NSO - este, în esență, un malware care infectează dispozitivele iPhone și Android pentru a intercepta conversațiile telefonice sau pentru a extrage mesajele, fotografiile ori corespondența e-mail.

În plus, Pegasus poate transforma telefonul-țintă într-un dispozitiv de ascultare.

În replică, israelienii de la NSO au spus că programele de tip spyware sunt folosite de clienții săi guvernamentali doar pentru monitorizarea și supravegherea infractorilor și teroriștilor.

NSO Group logo seen on smartphone placed in front of laptop with simple hacking code. Selective focus. Stafford, United Kingdom, July 19, 2021.
Spyware-ul Pegasus interceptează convorbirile telefonice, mesajele și poate extrage orice document din telefoanele atacate. Foto: Profimedia Images

O scurgere masivă de date publicată în luna iulie 2021 de mai multe publicații și organizații media arată cum au fost spionați de către guverne autoritare activiști pentru drepturile omului, jurnaliști și avocați din întreaga lume cu ajutorul softului Pegasus.

Scurgerea de date a conținut o listă cu peste 50.000 de numere de telefon despe care se crede că ar fi ale unor persoane care prezintă interes pentru clienții NSO începând cu 2016.

De asemenea, mai mulți lideri mondiali s-au folosit de software-ul spyware Pegasus pentru a-și spiona rivalii politici sau pe jurnaliștii incomozi lor. Printre aceștia se numără inclusiv premierul Ungariei, Viktor Orban, sau Narendra Modi, șeful guvernului indian.

Pe lângă oficialii guvernamentali ai SUA, regele Mohammed al VI-lea al Marocului, președintele francez Emmanuel Macron, președintele irakian Barham Salih, președintele sud-african Cyril Ramaphosa, premierul pakistanez Imran Khan, premierul egiptean Mostafa Madbouly sau prim-ministrul Marcolului, Saad-Eddine El Othmani, se numără printre cei 14 lideri politici mondiali ale căror telefoane au fost monitorizate prin softul de spionaj israelian Pegasus.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...