Guvernul Indiei a ignorat avertismentele legate de iminența dezastrului, spun experții: „Noua variantă Covid a fost ca o bombă cu ceas”
Dezastrul umanitar din India, provocat de răspândirea necontrolată a coronavirusului, ar fi putut fi prevenit dacă guvernul țării ar fi luat măsuri din timp și dacă ar fi acționat în vedere opririi mutației care a făcut ravagii, relatează Reuters.
Un grup de consilieri științifici format la nivel guvernamental avertizase guvernul lui Narendra Modi încă de la începutul lunii martie că o mutație nouă și mai contagioasă a virusului a devenit activă în țară, însă în ciuda accestor avertismente, guvernul federal indian a refuzat să impună restricțiile necesare pentru limitarea răspândirii virusului.
Unii dintre acești cercetători au declarat pentru Reuters că guvernul a refuzat să ia măsuri, iar evenimentele care s-au petrecut în ultimele luni au dus la o exacerbare a situației epidemice – milioane de oameni fără măști au luat parte la festivaluri religioase și mitinguri politice masive organizate de premierul Narendra Modi, de lideri ai partidului de guvernământ sau și de politicieni de opoziție.
În același timp, zeci de mii de fermieri au participat la proteste masive la marginea capitalei New Delhi manifestând împotriva unor politici agricole noi ale guvernului.
Guvernul indian a fost atenționat de experți că situația se poate degrada foarte rapid
Grupul de consilieri-cercetători, format la nivel guvernului indian, pe nume INSACOG (Indian SARS-CoV-2 Genetics Consortium) a raportat informațiile privind potențialul mortal al noi variantei a virusului unui oficial însărcinat cu comunicarea directă către premier.
INSACOG fusese creat la sfârșitul lunii decembrie special pentru această sarcină – de a cerceta variante genomice ale coronavirusului care ar putea să ducă la o înrăutățire a epidemiei locale de coronavirus – 10 laboratoare formează infrastructura științifică a acestui grup de lucru, menită să cerceteze posibile variante noi ale virusului.
INSACOG a descoperit varianta B.1.617, cunoscută la nivel comun drept varianta indiană, în luna februarie, spune unul dintre membrii marcanți ai INSACOG, Ajay Parida. Grupul a raportat apoi descoperirea către Centrul pentru Prevenția Bolilor indian înainte de 10 martie, avertizând că numărul de infectări ar putea să crească foarte rapid în unele părți ale țării.
Rezultatele cercetărilor au fost apoi transmise ministerului sănătății indian. Imediat după, INSACOG a pregătit o declarație pentru informarea publicului că noua varianta prezenta două mutații semnificative în ce privește capacitatea sa de se atașa de celule umane și era prezentă în 15-20 la sută dintre eșantioanele din Maharashtra, regiunea din India cea mai afectată de coronavirus.
Draftul preciza că mutațiile, denumite „E484Q” și „L452R” sunt foarte îngrijorătoare pentru că oferă virusului noi posibilități de infectare dar și de neutralizare a anticorpilor.
Ministerul nu a acționat, însă, ci a așteptat două săptămâni înainte de a face publice descoperirile, însă a eliminat cuvintele „extrem de îngrijorătoare” din comunicatul final.
„Dovezile științifice nu au fost luate în considerare atunci când au fost elaborate politici publice. Eu știu unde se oprește responsabilitatea mea. Noi, cercetătorii suntem aici să furnizăm dovezi științifice, stabilirea politicilor publice este treaba guvernului”, a spus șeful INSACOG, Shahid Jameel.
„Noua variantă a fost ca o bombă cu ceas”
Ulterior, guvernul federal indian nu a luat nicio măsură pentru a opri adunările publice de mare amploare, unele dintre ele responsabile de răspândirea necontrolată a noi variante, iar numărul de infecții a crescut de patru ori în 1 aprilie față de luna anterioară.
Modi și alți politicieni au organizat și participat la mitinguri electorale masive pentru alegerile locale în toată țara și în martie și în aprilie.
Guvernul a permis, de asemenea, organizarea de festivale religioase la care au aprticipat milioane de hinduși.
„A fost accentuat cu mare claritate că dacă nu vor fi luate măsuri serioase cu rapiditate, se va ajunge în punctul în care va fi mult prea târziu pentru a preveni un număr imens de decese”, a spus directorul centrul indian pentru prevenția bolilor, vorbind de o întâlnire la care au participat oficiali din guvern, fără să precizeze ce rang aveau aceștia.
Nevoia pentru acțiune urgentă a fost de asemenea exprimată de grupul de lucru național pentru combaterea Covid-19, un grup de 21 de experți și oficiali guvernamentali stabilit în aprilie 2020 pentru a consilia ministerul sănătății indian pe probleme de pandemie. Acesta este condus de V. K. Paul, consilierul principal al premierului pe probleme de coronavirus.
Într-o discuție a acestui grup din 15 aprilie, membrii săi au ajuns la concluzia unanimă că situația este foarte serioasă și că nu ar trebui să mai existe ezitări față de impunerea de lockdown-uri.
„Noua variantă a fost ca o bombă cu ceas, mai ales că potențialul ei de răspândire este imens”, a spus directorul unui institute de genetică care a studiat eșantioane de virus din regiunea Punjab.
Dezastru umanitar în India
Situația este mai mult decât sfâșietoare în India, spune Organizația Mondială a Sănătății. Sistemul sanitar este copleșit de numărul record de bolnavi. Spitalele au culoarele pline cu paturi şi tărgi cu pacienți. Unii bolnavi însă nu apucă să mai intre în spital.
Guvernul, care relaxase inoportun restricțiile, se străduiește acum să facă față situației, iar ajutorul a început să sosească de peste hotare. Criza însă nu a ajuns la apogeu. Vârful este așteptat în 2-3 săptămâni.
Deficitul de oxigen, o resursă esențială pentru supraviețuirea pacienților cu Covid în stare gravă, a făcut în așa fel încât guvernele locale din India își păzesc cu atenție sporită resursele, uneori livrând oxigenul cu escortă militară chiar de la producător pentru a asigura siguranța.
Mai multe spitale au rămas fără resurse de oxigen, joi, iar șansele de supraviețuire ale sutelor de pacienți în stare grav scad semnificativ în această situație. Unora dintre pacienți li s-a spus chiar că sunt pe cont propriu și că trebuie „să își facă propriile aranjamente”.
În aceste condiții, oamenii sunt disperați iar cei care și-au pierdut rudele au apelat la instalații improvizate în aer liber pentru îngroparea și incinerarea în masă a persoanelor decedate, după ce casele de pompe funebre au fost copleșite de numărul mare de morți. Astfel, cetățenii au început să construiască crematorii în parcuri, în parcări și pe străzi pentru a-și putea înmormânta persoanele dragi. Totodată, se caută în continuare locuri în care acest ritual să aibă loc.
Atât de multe trupuri neînsuflețite sunt incinerate în capitala indiană, încât autoritățile au primit cereri de a începe tăierea copacilor din parcuri pentru a fi folosiți la rugurile funerare.
Editor : Adrian Dumitru
- Etichete:
- india
- coronavirus
- narendra modi
- dezastru umanitar
- raspandire coronavirus
- pandemie coronavirus
- covid-19
- criza coronavirus
- coronavirus india
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News