Grecia este miercuri paralizată de o grevă generală, după ce funcţionarii publici şi medicii s-au oprit din muncă în semn de protest faţă de noile măsuri de austeritate dezbătute de parlamentarii eleni, după ce creditorii internaţionali au cerut continuarea austerităţii dincolo de finele anului 2018, transmite Reuters, citat de News.ro.
Grecii au declanşat miercuri o grevă generală, perturbând transporturile şi activitatea funcţionarilor publici şi a medicilor, înaintea unui vot în Parlament, care va avea loc joi, pentru noile măsuri de austeritate cerute de creditorii internaţionali în schimbul reluării finanţării ţării, transmite Reuters.
Această grevă generală a fost organizată de sindicatele bugetarilor, dar şi de asociaţiile care-i reprezintă pe angajaţii din sectorul privat, cu doar o zi înainte ca parlamentarii să voteze reformele bugetare pentru deblocarea următoarei tranşe din planul de salvare în valoare de 85 de miliarde de euro.
La începutul lunii, guvernul elen a acceptat să continue tăierile bugetare pentru a pune capăt unei blocade în negocierile cu creditorii internaţionali.
După aprobarea noilor măsuri de austeritate de către parlamentarii greci, miniştri Finanţelor din zona euro se vor reuni pentru a discuta plata creditelor la următoarea întâlnire a Eurogrupului.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Atena are nevoie urgent de finanţare pentru a plăti datoria de 7,5 miliarde de euro până în iulie.
Ca parte a măsurilor de austeritate, executivul elen a promis că va tăia pensiile în 2019 şi va reduce pragul fără taxare în 2020 pentru a economisi până la 2% din PIB.
Dacă executivul reuşeşte să treacă peste aceste ţinte, atunci va reduce taxele pentru a limita impactul unor măsuri de austeritate suplimentare.
”Am fost păcăliţi. Am crezut în promisiunile lor”, a declarat un mecanic pensionat care participă la greva generală din Grecia.
Premierul Tsipras a căştigat alegerile în 2015, promiţând că va pune capăt măsurilor de austeritate, dar în câteva luni a fost forţat să accepte un nou plan de salvare negociat cu creditorii pentru a evita intrarea în incapacitatea de plată a Greciei.