Locuitorii celor două landuri aflate printre cele mai bogate ale Germaniei, Bavaria și Hesse, votează duminică la alegerile regionale. Alternativa de extremă-dreapta pentru Germania (AfD) este pregătită să câștige în ambele zone, deși majoritatea partidelor importante au exclus colaborarea cu această formațiune, notează CNN.
Nu sunt așteptate surprize la votul de astăzi, alegerile regionale fiind dominate de politica naționalistă și de sentimentul general de nemulțumire cu privire la guvernul federal condus de Olaf Scholz.
Germanii sunt dezamăgiți cu privire la probleme cheie, care includ inflația, imigrația și politica climatică
În Hesse, unde se află Frankfurt, centrul financiar al Germaniei, nemulțumirea față de guvernul federal german amenință să dea o lovitură usturătoare coaliției lui Scholz. Alegerile regionale nu vor afecta direct politica federală, deși lipsa de sprijin pentru guvernul lui Scholz condus de SPD din Hesse ar putea fi un semnal îngrijorător înaintea alegerilor generale din 2024.
Bavaria, cel mai mare stat al Germaniei și o regiune catolică conservatoare, s-a confruntat cu aceleași probleme observate în toată țara: migrație, creșterea costurilor energiei și o economie în dificultate.
Între timp, ministrul economiei din Bavaria a fost implicat recent într-un scandal de antisemitism care a trimis unde de șoc în Germania și a provocat apeluri pentru demisia sa.
Din 1949, Bavaria a fost dominată de un singur partid: Uniunea Creștin-Socială (CSU)
Ministrul-președinte al Bavariei, Markus Söder, speră să păstreze actuala sa coaliție de guvernare a CSU și alegătorii liberi (FW) de dreapta în alegerile crunte de duminică.
Peisajul actual are potențialul de a se schimba, totuși, iar Alternativa de extremă dreapta pentru Germania (AfD) urmează să atingă o nouă cotă record de voturi. Iar asta vine într-un moment în care CDU s-a trezit la o răscruce după ce a fost la putere pentru o mare parte a erei postbelice a Germaniei. Cunoscuți drept conservatorii tradiționali ai țării, partidul sub fostul cancelar Angela Merkel a adoptat o atitudine primitoare față de refugiați și a ajuns să vadă imigrația ca parte integrantă a viitorului Germaniei.
AfD a candidat în Bavaria pentru prima dată la ultimele alegeri de stat din 2018, când a ajuns pe locul patru cu 10% din voturi. Rezultatul a fost văzut pe scară largă ca o umilire pentru CSU, care și-a pierdut majoritatea absolută și a permis AfD să intre în guvernul de stat al Bavariei pentru prima dată.
AfD este pe cale să-și eclipseze succesul în 2018, sondajele arătând partidul la aproximativ 15% din voturi
AfD a făcut deja progrese în fostele state comuniste din estul Germaniei, un sondaj realizat de INSA în septembrie constatând că a eclipsat pentru prima dată CDU în statul Saxonia din est.
Reacția împotriva partidului de extremă dreapta a fost totuși palpabilă în zilele premergătoare alegerilor, zeci de mii de oameni ieșind miercuri pe străzile capitalei bavareze, München, pentru a protesta împotriva acestuia.
Charlotte Knoblauch, o supraviețuitoare a Holocaustului și fost președinte al Consiliului Central al Evreilor din Germania, a spus mulțimilor de demonstranți; „Trebuie să fie clar pentru toată lumea: ceea ce începe să alunece astăzi poate îngropa democrația noastră în sine mâine.”
Katrin-Ebner Steiner, co-liderul AfD în Bavaria, a afișat dispreț față de celelalte partide ale Germaniei și cere ca țara să fie „întoarsă cu susul în jos în domenii cheie de politică”.
Poziția împotriva migranților a lui Steiner a fost clară, acuzându-și rivalii că „pun țara într-o poziție extrem de dificilă”, permițând „migrația în masă necontrolată”, pe care ea a descris-o drept o „invazie”.
Ea a spus pentru CNN că „granițele sunt deschise și neprotejate, numărul de treceri ilegale a frontierei este la un nivel record... În Bavaria, vrem nu doar o limită superioară, ci și o repatriere reglementată și conformă legal”.
Freie Wähler (FW) - Alegătorii liberi - pe val, în ciuda unei acuzații de antisemitism
FW a înregistrat, de asemenea, câștiguri în sondaje înainte de alegerile de duminică – în ciuda faptului că a fost implicat într-un scandal de antisemitism – cu date recente pun partidul la aproximativ 16% din voturi, al doilea după CSU cu 36,5%.
FW din Bavaria, un partid relativ nou înființat în 1998, a fost în coaliție cu CSU de la ultimele alegeri de stat din 2018, cei doi împărtășind valori social conservatoare și economic liberale.
Partidul, care a început ca o mișcare de bază, a crescut în popularitate și a devenit un jucător important pe scena politică din Bavaria. Cu toate acestea, rămâne puțin cunoscut în afara statului sudic.
Partidul s-a aflat în centrul unei dispute de antisemitism în perioada premergătoare alegerilor de duminică. Liderul Hubert Aiwanger, care este și ministrul economiei din Bavaria, a fost acuzat de simpatii de extremă-dreapta în urma unui raport publicat în ziarul german Süddeutesche Zeitung, în care se susținea că acesta a distribuit pliante când era elev, în care batjocorea victimele Holocaustului.
Aiwanger a spus despre această dezvăluire că „Süddeutsche Zeitung a vrut să-mi facă rău în campania mea electorală – dar probabil a reușit contrariul.”
Premierul bavarez Söder a ales să nu-l demită pe Aiwanger în urma acuzațiilor, pe fondul apelurilor din întregul spectru politic al Germaniei pentru demisia ministrului economiei.
Această poziție a fost criticată de coaliția de guvernământ SPD a cancelarului Scholz, inclusiv ministrul de Interne Nancy Faeser, care l-a acuzat pe liderul bavarez că dăunează reputației Germaniei în străinătate.
Verzii din Bavaria au nevoie de o coaliție
Cei care luptă împotriva rivalilor de dreapta din Bavaria sunt Verzii. Partidele de centru-stânga sunt de obicei mai puțin populare în statul conservator. În acest an, totuși, Verzii se clasează la un nivel similar cu FW și AfD la 15%.
Chiar dacă vor avea succes la alegeri, Verzii s-ar lupta să găsească alte partide care să fie dispuse să colaboreze cu ei. Kreuzer a exclus o coaliție cu Verzii înaintea votului de duminică.
„Avem foarte puține în comun cu Verzii la nivel politic, așa că o coaliție cu ei nu ar promite politici de succes”, a spus Kreuzer pentru CNN. „Și apropo, nu vrem un guvern semafor. Vrem să fim independenți de semaforul din Bavaria.”
Alegerile din Hesse vor fi urmărite cu interes de restul țării, în special pentru că ministrul de Interne Nancy Faeser candidează pentru funcția de guvernator în numele SPD, în ciuda faptului că este în același timp principalul oficial de securitate al țării.
Faeser a explicat decizia ei ziarului german Der Spiegel la începutul acestui an, spunând: „Sunt prima femeie care conduce Ministerul de Interne și aș dori să fiu prima femeie guvernatoare a landului Hesse”.
Perspectivele ei de a realiza acest lucru rămân neclare. Hesse, care a fost o fortăreață pentru SPD, este în prezent guvernată de CDU în coaliție cu Verzii.