Germania păstrează măsurile prin care încearcă să oprească migrația ilegală și a extins, marţi, pentru încă 20 de zile, controalele la frontierele sale cu Polonia, Cehia şi Elveţia, informează DPA, preluată de Agerpres.
Ministrul german de interne Nancy Faeser a informat Comisia Europeană în legătură cu această extindere. Ministerul Afacerilor Interne german a anunţat că au fost prinși circa 90 de traficanţi de persoane în timpul controalelor sale, începând din 16 octombrie.
„Pachetul de măsuri staţionare şi mobile ale poliţiei de frontieră este important pentru a stăvili migraţia ilegală spre Germania”, a spus Faeser.
Este menţinut în continuare un contact strâns cu ţările vecine pentru a se asigura că toate măsurile ale ambelor ţări de o parte şi de alta a frontierei conlucrează cât mai eficient posibil, a spus ea.
„În acelaşi timp, vom continua să acordăm o importanţă specială hotărârii noastre de a asigura că aceste controale au un impact cât mai limitat asupra vieţii de zi cu zi a navetiştilor, asupra comerţului şi călătoriilor”, a subliniat Nancy Faeser.
Iniţial, ministrul de interne german a anunţat controale fixe la frontieră în aceste secţiuni pentru o perioadă de zece zile, începând cu 16 octombrie, însă apoi le-a extins prima dată cu 20 de zile. Nancy Faeser a justificat aceste măsuri ca fiind o parte importantă a luptei împotriva imigraţiei ilegale şi traficului de persoane.
Faeser a mai declarat că doreşte să se revină cât mai repede posibil la frontierele normale, la care nu sunt necesare controale.
Reforma Sistemului European Comun de Azil, cu o protecţie cuprinzătoare a frontierelor externe ale UE este „pasul cheie” în acest sens, a spus ea.
Controale temporare staţionare se aplică la frontierele terestre dintre Germania şi Austria începând cu toamna lui 2015 şi de atunci au fost extinse în mod repetat.
În septembrie, într-un interviu acordat cotidianului „Die Welt”, ministrul german de Interne, Nancy Faeser, s-a declarat deschisă față de ideea introducerii de controale staționare la frontierele cu Polonia și Cehia.
Politiciana social-democrată a admis atunci că această măsură – pe care inițial a respins-o – poate fi o modalitate de combatere mai viguroasă a traficului de migranți. Anunțul ei a venit la câteva ore după o dezbatere aprinsă în Bundestag pe tema migrației ilegale.
Tot atunci, Faeser a subliniat că activarea controalelor la granițe nu trebuie să sugereze că solicitanții de azil vor înceta brusc să mai vină în Germania.
„Când o persoană solicită azil la frontieră, cererea trebuie să fie examinată în Germania. Prin urmare, protecția frontierelor externe ale UE, pe care o realizăm cu ajutorul sistemului comun de azil, rămâne decisivă”, a declarat ministrul german de Interne.
Editor : M.I.