Germania îşi enervează aliaţii NATO opunându-se termenului de „misiune” în Ucraina

Data publicării:
steagul nato
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Germania se opune ca un nou proiect al NATO în sprijinul Ucrainei să fie numit „misiune”, spunând că s-ar transmite astfel un mesaj greşit către Rusia. Argumentele Berlinului au provocat iritarea unora din aliaţi.

La summitul NATO din iulie de la Washington este planificată lansarea unui program numit „NATO Mission Ukraine” („Misiunea NATO Ucraina”).

Până acum, statele membre ale alianţei şi-au coordonat ajutoarele prin Grupul de Contact pentru Ucraina, condus de SUA, nu prin NATO, care nu se poziţionează ca parte în războiul dintre Rusia şi Ucraina.

Aliaţii europeni sunt însă îngrijoraţi că o victorie a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din noiembrie ar putea slăbi coordonarea americană. Ei se îndoiesc de disponibilitatea republicanului de a susţine efortul de război al Ucrainei, scrie dpa, potrivit Agerpres.

Germania îi irită pe aliați

În acest context, unul din obiectivele summitului este transferul către NATO al responsabilităţilor Grupului de Contact. Faptul că Germania respinge numele propus pentru proiect pare să întârzie acest plan, iar mai mulţi diplomaţi au declarat agenţiei dpa că aproape toţi aliaţii consideră refuzul Berlinului un gest inutil de atenţie faţă de Rusia.

Potrivit unor semnale, guvernul german este îngrijorat că desemnarea proiectului ca „misiune” ar putea fi considerată o intenţie a NATO de a trimite militari în Ucraina, care ar putea alimenta propaganda rusă.

Susţinătorii numelui argumentează că Moscova ar putea vedea lansarea noului proiect ca o agresiune împotriva Rusiei indiferent cum este denumit proiectul, iar Kremlinul se va folosi oricum de acesta pentru a răspândi dezinformări.

Pentru majoritatea aliaţilor, rezistenţa izolată a Germaniei este de aceea greu de înţeles, căci Berlinul susţine fără rezerve proiectul în sine.

Ce propunere are Berlinul

Conform informaţiilor obţinute de dpa, guvernul german a propus ca noua misiune să fie denumită „Pledge Assistance Coordination Training” (Angajament - Asistenţă - Coordonare - Instruire), cu acronimul PACT, pentru a arăta clar că obiectivul este coordonarea ajutorului şi a eforturilor de instruire pentru forţele armate ucrainene.

Este însă greu de crezut că propunerea germană va fi adoptată, având în vedere atitudinea dură a altor state membre, afirmă dpa, reamintind că pentru deciziile NATO este nevoie de unanimitate.

Ministerul de Externe de la Berlin a refuzat să comenteze disputa, declarând că nu poate da informaţii despre negocieri confidenţiale.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...