Gerhard Schroeder i-a înfuriat pe japonezi. Motivul? „Femeile de confort” din al Doilea Război Mondial
Data actualizării: Data publicării:
În timpul unei vizite la începutul acestei săptămâni în Coreea de Sud, fostul cancelar german Gerhard Schroeder a îndemnat Japonia să își ceară scuze public pentru că a obligat 200.000 de femei coreene să devine sclave sexuale pe durata celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Deutsche Welle.
Gerhard Schroeder s-a întâlnit, luni, cu un grup de foste wianbu („femei de confort”) din Coreea de Sud și și-a exprimat regretul că Japonia nu dorește încă să își ceară scuze la nivel oficial pentru că le-a forțat să devină prostituate în bordelurile frecventate de soldații japonezi în anii celui de-al Doilea Război Mondial.
Declarațiile fostului cancelar german au trezit critici puternice în rândul conservatorilor japonezi, care susțin că acuzele de sclavie sexuală sunt „minciuni” răspândite de guvernanții sud-coreeni pentru a păta reputația internațională a Japoniei.
Pe agenda lui Gerhard Schroeder s-a numărat și o vizită la adăpostul „Casa Dăruinței”, unde trăiesc o parte dintre victimele represiunii de natură sexuală. Potrivit Seulului, din cele 200.000 de femei care ar fi ajuns sclave sexuale în Japonia, doar 34 mai trăiesc astăzi.
„Violența nemeritată de care au avut parte aceste femei este ireversibilă”, a declarat fostul cancelar german după ce a discutat cu două dintre supraviețuitoare, Lee Ok-sun și Lee Yong-so, ambele în jurul vârstei de 90 de ani.
„Lumea trebuie să cunoască această istorie dureroasă”, a adăugat Gerhard Schroeder.
„Nu am nicio idee de ce se implică (Gerhard Schroeder – n.r.) în această chestiune și este evident că nu are o înțelegere reală a istoriei”, a declarat pentru Deutsche Welle președintele în exercițiu al Societății pentru Diseminarea Faptelor Istorice, Hiromichi Moteki.
„Nu există niciun martor ocular care să prezinte dovezi de coerciție în acest caz”, a adăugat Moteki.
Guvernul japonez nu a făcut niciun comentariu legat de afirmațiile fostului cancelar, însă Tokyo este blocat într-o dispută cu administrația prezidențială a lui Monn Jae-in legată de subiectul „femeilor de confort”.
Totuși, poziția șefului Societății pentru Diseminarea Faptelor Istorice este contrazisă de un pact din urmă cu doi ani. Guvernele celor două țări au semnat în 2015 un acord în cadrul căruia Japonia trebuia să prezinte scuze și să plătească o sumă forfetară de 1 miliard de yeni japonezi (8,7 milioane de euro), care urma să fie distribuită sub formă de despăgubiri supraviețuitoarelor acestei file întunecate a relațiilor dintre japonezi și sud-coreeni.
Numai că, recent, președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a declarat că revizuiește în prezent acordul semnat de predecesorul său și că este posibil să anuleze documentul.